23948sdkhjf

Diamyd-genen testas i Lund

Preventionsstudie fortsätter och får finansiering från USA.
Efter att läkemedelsbolaget Diamyd presenterat nedslående resultat i en fas III-studie med bolagets diabetesvaccin Diamyd föll aktiekursen och många tappade hoppet om det Gad-genbaserade preparatet. Men en studie, Diaorev-it, är fortfarande igång och fick nyligen ett treårigt anslag på tre miljoner från den amerikanska organisationen Juvenile diabetes research foundation.

- Jag har fortfarande förhoppningar om att Gad-vaccinet ska fungera, säger Helena Elding Larsson, barnläkare på Skånes universitetssjukhus i Malmö och ledare av forskningsprojektet Diaprev-it.

Diaprev-it-studien har ett annat upplägg . Istället för att försöka bota patienter som insjuknat i typ 1-diabetes ges vaccinet till friska barn som löper hög risk för att insjukna. Barnen har riskgener för typ 1-diabetes samt minst två antikroppar mot de insulinproducerande betacellerna, något som ses som ett tecken på att immunsystemet har börjat angripa cellerna och diabetessjukdomen börjat uppstå.

- Eftersom vi vaccinerar barnen tidigare i sjukdomsprocessen har de fler betaceller kvar att rädda. Det borde innebära att chansen att vaccinet ska ha effekt är större, säger Helena Elding Larsson.

Försökspersonerna i gruppen är dessutom yngre än i fas III-studien. Den lägre åldersgränsen i Diaprev-it är satt till fyra år.

- Först efter fem år vet vi om detta fungerar eller inte och om det gör det måste en större undersökning bekräfta resultatet. Eftersom Gad-vaccinet inte har några biverkningar tycker jag att det vore fel att inte fullfölja Diaprev-it. Det finns en möjlighet att det lyckas och den möjligheten kan vi inte försitta, säger Helena Elding Larsson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078