23948sdkhjf

Vändning för Decode Genetics

Med sju genetiska tester och ett i pipeline har isländska bioteknikföretaget Decode Genetics kommit långt sedan de började sekvensera islänningarnas genom på nittiotalet. Life Science Sweden har träffat vd:n och grundaren Kari Stefansson.
På senare tid har läkemedelsutveckling fokuserat mer och mer på att anpassa läkemedel för att öka effekten av behandlingar.

- Genteknik är en förutsätning för individanpassad läkemedelsutveckling. Vi sätter ihop diagnostiska gentester för bröstcancer, prostatacancer och grön starr, säger Kari Stefansson, vd för Decode Genetics.

Bolaget har sedan starten 1996 sekvenserat genomet på omkring 500 000 personer, till stor del tack vare ett massivt samarbete med olika universitet runt om i världen. Omkring 140 000 personerna är från Island, resten av genproverna har samlats in av forskare vid internationella universitet.

- Det är en vanlig missuppfattning att alla islänningarnas genom finns samlat i en stor medicinsk databas. Men vi har den stora majoriteten av alla vuxna islänningar, säger Kari Stefansson.



Men allt har
inte varit en dans på rosor. Bolagets kassa tog slut efter den isländska bankkrisen 2008. Räddningen kom i form av amerikanska riskkapitalister som köpte upp företaget under 2009.

- Vi lämnade börsen och ändrade vår affärsmodell, säger Kari Stefansson och påpekar samtidigt att Decode Genetics fortfarande är ett isländskt företag som har amerikanska ägare.

I dagsläget innehåller Decode Genetics affärsstrategi tre komponenter: Att ingå samarbeten med Big Pharma för att utveckla behandlingar mot vanliga sjukdomar, att utveckla diagnostiska tester och därefter lansera testerna på marknaden. Innan affärsplanen ritades om var bolagets övergripande strategi att utveckla läkemedel.



Tidigare i år
publicerade Neture Genetics resultat från Decode Genetics senaste upptäckt, den genetiska riskfaktorn för Sick sinus syndrom, ett fel i sinusknutan i hjärtat som orsakar rubbningar i hjärtrytmen. Sedan starten har Decode Genetics publicerat flera vetenskapliga artiklar och är den största bidragande faktorn till att Island var det näst mest citerade landet 2010.

- Generellt tar det inte så lång tid att utveckla ett gentest efter att upptäckten gjorts. Men eftersom rutinerna för de regulatoriska processerna kring gentester inte är så väl utvecklade kan det ta ett tag att få produkten på marknaden, säger Kari Stefansson, som gärna ser att myndigheterna skärper rutinerna.

Kari Stefansson beklagar också att Decode Genetics inte har någon direkt konkurrent.

- Visst, det finns en viss konkurrens från de skandinaviska universiteten, men vi står för 95 procent av vad som kommer ut av genetisk forskning i Skandinavien."

Han uppger också att de nordiska länderna var mycket lovande inom det genetiska området på nittiotalet. Men tekniken var dyr på den tiden och förutom Island kunde Norden helt enkelt inte investera tillräckligt på forskningsområdet. Brist på konkurrens kan ses som positivt av många, men inte av Kari Stefansson.

- Att vara utan konkurrens är inte bra, vi skulle kunna dra nytta upptäckter som gjorts av andra. Nu måste vi göra allt arbete själva, säger han.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062