23948sdkhjf

Pengarna går till de stora

Riskkapitalisterna flyr, kostnaderna för läkemedelsutveckling skenar och de regulatoriska kraven blir allt hårdare, visar rapport.
Förra året ökade den totala vinsten för den globala bioteknikindustrin för andra året i rad. Den samlade vinsten var 4,7 miljarder dollar, vilket var en uppgång med 30 procent från 2009.

Det visar rapporten Beyond borders från konsultfirman Ernst & Young. Även investeringarna i forskning och utveckling har ökat. Sammanlagt tog bioteknikbolagen i USA, Europa och Kanada in 25 miljarder dollar i extern finansiering 2010.

Men trots att pengarna finns har de mindre bolagen svårt att hitta finansiering. Den största delen tillfaller stora, redan lönsamma företag och en allt mindre del hamnar hos mindre bolag i uppstartsfasen.

Svårt på sikt

I USA fick 20 procent av företagen med mest finansiering mer än 80 procent av investeringarna under förra året medan de 20 procent minst finansierade bolagen fick nöja sig med mindre än en halv procent av investeringskakan.

– Bioteknik är en högriskbransch. I kristider flyr investerarna riskerna i ännu högre utsträckning än annars och investerar hellre i stora bolag med kassaflöde än i mindre, osäkrare bolag, säger Björn Ohlson, ansvarig för life science-sektorn på Ernst & Young i Sverige.

– Om vi inte lyckas med innovationerna idag kommer vi att få problem med läkemedel och behandlingar i framtiden.

Sök nya vägar

Beyond border-rapporten konstaterar att för att överleva och bli framgångsrika kan inte bolagen längre ropa på mer pengar från investerare utan måste anpassa sig till verkligheten och göra mer av den finansiering som finns. Företagen bör satsa på nya affärsmodeller och redan tidigt visa värdet i sina produkter, samt hitta nya vägar att ta in kapital.

En affärsmodell som föreslås i rapporten är att forskningsbolag, istället för att vänta på tillskott av nya pengar från investerare, förvärvar bolag som redan har omsättning och kassaflöde. På så sätt kan bolaget använda överskottet från de löpande intäkterna till forskning och utveckling.

Även sättet större bolag investerar i mindre bolag anpassas till de nya förutsättningarna. Där bolagen tidigare tecknat licensavtal och betalat en klumpsumma kommer milstolpebetalningar att bli allt vanligare, tror Björn Ohlson.

– Licensavtalen bygger på att bolagen får royalty för sålda produkter. Men eftersom produkterna ofta inte når marknaden får bolagen inte igen investeringen. För att minska risken och ge en bättre inblick i det bolag man investerar i har läkemedelsbolagen i större utsträckning börjat använda milstolpebetalningar när förutbestämda resultat har uppnåtts.

Utveckla särläkemedel

Andra vägar kan vara att hitta sätt att tjäna pengar på existerande immateriella tillgångar. Rapporten poängterar också strategin att satsa på smalare indíkationer, något som vissa bolag redan har anammat.

– Utvecklingen av särläkemedel för mindre populationer innebär till exempel mindre omfattande och mindre kostsamma prövningar. Samtidigt har läkemedlen i slutänden stor potential att bli lönsamma tack vara stor efterfrågan hos de patienter som de har utvecklats för.

Men samtidigt som Beyond border-rapporten konstaterar att bioteknikbranschen står inför fler och fler utmaningar är rapport-författarna optimistiska. De spår att demografiska förändringar och ökade krav på att minska hälso- och sjukvårdskostnaderna kommer att driva fram utvecklingen av nya och och effektiva läkemedel.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094