23948sdkhjf

Varnas för underhållning

Företaget VWR varnas för brott mot samverkansavtal. Bolaget bjöd på för mycket underhållning vid en tillställning förra året.
Läkemedelsbolagens bjudresor för läkare har länge varit på tapeten och under sommaren 2011 gjorde Astrazeneca en helomvändning och satte stopp för resorna. Liknande etiska frågeställningar gäller även för medicinteknik- och laboratorieteknikbolagen och för första gången varnar branschorganisationen Swedish Labtech ett företag som brutit mot samverkansavtalet.

Varje år anordnar laboratoriedistributionsbolaget VWR-dagen med seminarier, workshops och utställningar med företagets produkter och bjuder in kunder från både företag och den offentliga hälso- och sjukvården.

Under VWR-dagen förra året var ståuppkomikern Jan Bylund konferencier och artisterna Louise Hoffsten och Johan Krafman underhållning. Enligt ett utlåtande från branschorganisationen Swedish Labtechs utredningsnämnd innebar underhållningen ett brott mot samverkansavtalet som gäller anställda inom offentlig hälso- och sjukvård, eftersom företag enligt avtalsstadgarna inte bör stödja sociala aktiviteter som teater- och musikunderhållning. Nämnden ansåg att underhållningen dominerande i både inbjudan och program. Att bolaget inte tog ut någon avgift för deltagarna från hälso- och sjukvården ansågs också stå i strid mot samverkansavtalet, eftersom ett företag inte får stå för hela kostnaden för kost, logi och resor i samband med evenemang.

- Vi delar inte nämndens uppfattning om evenemangets karaktär, tyngdpunkten i programmet ligger alltid på seminariedelarna. Inför VWR-dagen i år hade vi åtgärdat de punkter som nämnden tog upp, säger Lars Nordlander, vd för VWR i Sverige, som samtidigt påpekar att gäster som är anställda inom den offentliga hälso- och sjukvården alltid varit i klar minoritet.

I början av oktober gick årets VWR-dag av stapeln. I år med en seminarie- och utställningsdel dit alla gäster hade tillträde och en del med prisutdelning, middag och underhållning som inte ingick i programmet för anställda inom hälso- och sjukvården. Nytt var dessutom att inbjudna gäster från hälso- och sjukvården skulle ha ett medgivande från huvudman och fick betala en avgift för att delta.

Swedish Labtech och Swedish Medtech tog initiativ till samverkansavtalet 2006 och har i dag avtal med SKL, hälso- och sjukvårdsföretaget Capio och ett hängavtal med Läkarförbundet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078