23948sdkhjf

Tänk beredningsform tidigt

Det kan du tjäna på.
Ett lyckat läkemedel betyder mångmiljonvinster för bolaget som utvecklat det. Viktigast är den aktiva molekylen, men med lite extra fokus på beredningsformen kan vägen till marknaden blir mindre kostsam.

Oavsett om du
har tänkt att ta produkten till marknaden på egen hand eller hoppas på att sälja den en bit in i utvecklingsprocessen kan det vara värt att redan tidigt tänka på i vilken form läkemedlet ska distribueras.

– Många är väldigt fokuserade på själva molekylen, men genom att ha en bra strategi för beredningsformen blir produkten både mer attraktiv för en potentiell köpare och du kan på ett tidigt stadium upptäcka saker som är svåra och kostsamma att rätta till senare, säger Torkel Gren på kontraktsutvecklings- och tillverkningsföretaget Recipharm.

Det vanligaste bolagen missar att tänka på är, enligt Torkel Gren, läkemedlets stabilitet. Det är också där kontraktsutvecklaren gör de största insatserna. Det spelar ingen roll hur bra den aktiva substansen är om den bryts ner innan den har har nått patienten och har ett upptag i kroppen.

– Oftast vill man att läkemedlet har en hållbarhet på minst tre år för att till exempel apoteken ska kunna ha dem i lager, men vissa substanser har så låg stabilitet att det inte ens går att utveckla en produkt.

Anpassa efter marknad

Visserligen går det i många fall att förbättra stabiliteten, men det kan försena produktens väg till marknaden vilket på sikt innebär kortare försäljningstid och mindre intäkter till företaget.

Men det räcker inte med att läkemedlet är tillräckligt stabilt. Beredningsformen är också avgörande för vilken effekt det har. Olika substanser tas upp olika beroende på vilken form de kommer i och det är viktigt att kunna säkerställa att läkemedlet frisätts och tas upp i rätt takt och på rätt ställe i kroppen.

Det finns också anledning att redan tidigt tänka på vilken marknad det potentiella läkemedlet ska säljas på och anpassa beredningsformen efter det.

– Det är viktigt att sätta sig in i hur läkemedel används i olika länder. I Storbritannien och USA är det till exempel näst intill omöjligt att sälja suppositorier, inte ens till barn, säger Lars Granlund på APL.

En annan aspekt är hur dyrt läkemedlet blir att utveckla tillverka. De billigaste produkterna är enligt Lars Granlund läkemedel som vanliga hårdgelatinkapslar, tabletter och lösningar. Är det däremot ett läkemedel med kontrollerad frisättning eller som har krav på sterilitet ökar kostnaden betydligt.

– De stora läkemedelsföretagen har marknadsavdelningar som kan allt detta på sina fem fingrar. Tipset till mindre bolag är att tänka på beredningsformen i ett tidigt skede och diskutera med folk som kan området. Att göra sin hemläxa helt enkelt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.097