23948sdkhjf

IBM lanserar medicinsk sökmotor

Datajätten lanserar en global sökbar databas som visar vilka upptäckter som redan är patenterade.
Dataföretaget IBM lanserar under torsdagkvällen, vid lunchtid i USA, en söktjänst som ska förenkla utvecklingen av nya läkemedel. I samarbete med fem olika läkemedelsbolag som bland annat Astrazeneca, BMS och Pfizer har IBM skapat en databas.

- Vi har samlat mängder av kemisk och biologisk information som vanligtvis göms i patent och vetenskapliga artiklar. Informationen kommer bland annat från patentverken i Europa, USA och Asien, säger Torbjörn Hägglöf, kundansvarig för life science-enheten på IBM Sverige.

Syftet med databasen är att forskare och läkemedelsbolag ska kunna söka på olika substanser och molekyler för att se om de redan är patenterade eller ej. På så vis ska de kunna avgöra ett projekts framtid i mycket tidigare skede.

- Du kan helt enkelt söka på ett specifikt protein och sedan få information om vilka sjukdomar proteinet är inblandat i, vilka substanser som påverkar det och framför allt vilka av substanserna redan är patenterade, säger Torbjörn Hägglöf.



Plattformen, IBM strategic IP insight platform,
innehåller idag information om 200 miljoner kemiska och biologiska substanser från 30 miljoner olika patent och vetenskapliga artiklar från hela världen och kommer fortsättningsvis att uppdateras.

I samband med lanseringen donerar IBM en mindre databas till den amerikanska forskningsfinansiären National institute of health, NIH. Den mindre databasen innehåller 2,4 miljoner kemiska föreninger som samlats från 4,7 miljoner patent och 11 miljoner vetenskapliga artiklar som publicerats mellan 1997 och 2000. Söktjänsten kommer att finnas på NIH:s hemsida efter lanseringen och är fri för allmänheten att söka i.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079