23948sdkhjf

KI:s rektor förvånad över beslutet

Trodde inte att Datainspektionen skulle stoppa Lifegene. Hoppas på lagändring.
Det pågående jätteprojektet Lifegen stoppas av Datainspektionen. Harriet Wallberg-Henriksson, rektor vid Karolinska Institutet som är det universitet som leder forskningsprojektet, blev förvånad över DI:s agerande.

— Vi visste att Datainspektionen tittade på detta och att de har haft synpunkter på den här typen av datainsamling. Men vi trodde att vi skulle ha en dialog innan det tog ett sådant beslut och inte att de skulle göra ett ställningstagande direkt, säger Harriet Wallberg-Henriksson.

Varför har ni fortsatt om ni visste att Datainspektionen hade åsikter om datainsamlingen?

— Vi har försökt bedriva studien enligt rådande lagstiftning och har gjort en annan tolkning av personuppgiftslagen än Datainspektionen. Det finns ett hål i lagstiftningen när det gäller hantering av databaser för framtida forskning och det är något som bör utredas politiskt.

Vad tycker du om Datainspektionens beslut?

— De har tolkat lagen på sitt sätt och har gjort sitt jobb och sin bedömning. Samtidigt påpekar de att att det saknas särreglering av den här typen av datainsamling för framtida forskning och att det bör bli föremål för politisk beredning.

Hade ni kunnat göra på något annat sätt?

— Nej, eftersom personuppgiftslagen inte täcker den här typen av register. När lagen skrevs tänkte man inte på medicinsk forskning och för att kunna bedriva den typen av forskning krävs det att vi får till en reglering av lagen.

Hur påverkar Datainspektionens beslut Lifegenes verksamhet?



— Eftersom vi fick beslutet i dag har vi inte hunnit analysera läget men som vi har tolkat det behöver vi inte upphöra med datainsamlingen direkt. Men ett sådant här beslut drabbar även andra medicinska forskningsprojekt som till exempel Epihealt, Tvillingregistret och andra register som inte heller har några tydliga och specifika mål.

På vilket sätt påverkar det forskningen?



— Vi bedömer att man slår undan benen för den medicinska forskningen om man sätter stopp för den typen av studier. Styrkan med dessa studier är att samla in data under en lång tid för att sedan kunna studera olika händelser. De nationella hälsodataregister som finns i dag och som får användas för forskning och epidemiologiska studier, som till exempel födelse- och dödsregistret, gravidistesregistret och läkemedelsregistret, är bra för specifika studier men jag tror inte att Datainspektionen har förstått värdet i den data som samlas in i en studie som till exempel Lifegene.

Vad händer nu?



— Vi kommer att överklaga beslutet till Förvaltningsdomstolen och sedan etablera kontakt med regeringen för att diskutera den uppkomna situationen. Vi hoppas att regeringen snabbt arbetar fram en särreglering för projekt av Lifegenes karaktär.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079