23948sdkhjf

2012 blir ett politiskt år

Sakta men säkert börjar glöggdimman lätta och framför oss väntar ett nytt år. Och med det många förhoppningar och ett och annat orosmoln.
Att finansoron fortsätter stressa branschen är uppenbart, riskviljan minskar i orostider och per automatik drabbas små riskfyllda biotechbolag. Samtidigt finns det nya fonder för life science, både danska Sunstone Capital och svenska Health Cap har till exempel under 2011 lyckats samla ihop rejält med kapital som nu ska investeras i nya projekt. Och även om de globala läkemedelsföretagen totalt sett minskar sina forskningsbudgetar är de i ständigt behov av nya idéer. På julafton meddelade Pfizer att de slutit ett milstolpe-avtal med Karo Bio. Ett bra exempel på att det går att hitta kapital till utveckling hos de stora jättarna.

Samtidigt fortsätter branschen att ropa efter de riktigt positiva nyheterna. De som handlar om att någon faktiskt lyckats hela vägen till marknaden. Där gav 2011 inte mycket när både Diamyd Medical och Active Biotech stötte på svåra vetenskapliga motgångar precis innan mållinjen. Några självklara nya stjärnor syns inte just nu, men förhoppningsvis kan det under året presenteras positiva resultat för till exempel Karo Bios kolesterolsänkare eprotirome och Medivirs substans TMC-435 mot kronisk hepatit C. Men det vore nog att hoppas på för mycket att 2012 kommer bli de stora genombrottens år för svensk life science.

Istället kan vi räkna med ett politiskt år. Under hösten ska regeringen både presentera en ny forsknings- och innovationsproposition och en innovationsstrategi. Det innebär en intensiv slutspurt under våren för alla som vill övertyga regeringen om vilka satsningar som är viktiga. Branschorganisationerna har redan tydliggjort sina ståndpunkter och gemensamt för Sweden Bio, Lif och Swedish Medtech är att de alla vill se en ökad satsning på den kliniska forskningen. Om regeringen väljer att lyssna på dem eller inte återstår att se. Man ska komma ihåg att både forskningsproppen och innovationsstrategin greppar över hela samhället och inte bara life science, det finns med andra ord många områden som kan hamna högre på prioriteringslistan. Men med tanke på alla olika regeringsbeställda utredningar som gjorts de senaste åren kring den kliniska forskningen vore det märkligt om det inte finns en ordentlig satsning i proppen på att skapa bättre förutsättningar för forskning inom vården.

En sådan satsning hade varit en glad nyhet för alla inblandade, för vården, för patienterna och för företagen.

När det gäller innovationsstrategin går det knappt att ha några förväntningar. Ännu så länge är det alldeles för löst i kanterna för att ens kunna gissa vad det hela kommer att landa i. Just nu kan vi bara hoppas att det blir någonting konkret, och inte ytterligare ett dokument med fina intentioner men lite kraft.

Oavsett om de största nyheterna kommer att handla om vetenskap, bransch eller politik så ser vi på Biotech Sweden fram emot att hela tiden berätta om det senaste för dig. Faktum är att vi i år firar tio år som den ledande branschtidningen, det ska vi självklar fira ordentligt med både tillbakablickar och framåtfokus. Håll ögonen öppna!

Ingrid Stenberg

Chefredaktör Biotech Sweden

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078