23948sdkhjf

Tidigare Astraanställda inspirerar forskare i Södertälje

Ska visa på möjligheter efter nedläggningen i Södertälje.
I dag, torsdag, får forskarna vid forskningsanläggningen i Södertälje besök från Lund. Besökarna är Karin von Wachenfeldt och Charlott Brunmark från Truly Translational, ett företag vars affärsidé är att hjälpa andra företag att driva projekt från preklinik till fas II. De ska hålla i ett inspirationsseminarium med rubriken “Från det stora AZ till det lilla egna - en resa mot nya mål”.

Vad ska ni prata om?

- Vi kommer att berätta om våra drivkrafter att starta företag och även vad som fick oss att våga ta steget. Vi kommer även berätta en del om hur läkemedelsindustrin förändras med mer outsoursing och mer in-licensiering av projekt och hur vi ser en möjlighet i det, säger Charlott Brunmark.

Vad är det viktigaste att tänka på om man vill starta eget?

- Tro på dig själv och din idé. Ta hjälp från innovationssystemet.

Truly Translational startades efter att Astra Zeneca meddelat att de skulle lägga ner forskningsanläggningen i Lund. Hur gick ni tillväga?

- Vi alla tre började direkt att tänka på möjligheten att starta företag. Detta betyder inte att vi bestämde oss direkt, men funderingarna och bearbetningen satte igång. Den mesta tiden gick åt att ordna Astra Zenecas flytt till Mölndal på bästa sätt. Så här i efterhand är det fantastiskt vilken lojalitet alla visade Astra Zeneca även om de blivit av med jobbet.

- Det var mycket pendlande mellan förtvivlan och fantastiska möjligheter. Parallellt med arbetet med flytten bildade vi en grupp av personer som var lite nyfikna på att starta eget. Allt från bageri till läkemedelsutveckling. Vi tipsade varandra om saker vi hade tagit reda på. Vi ordnade seminarier och en heldag med olika intressenter för starta eget.

Hur har det gått?

- För tillfället har vi två större uppdrag där vi koordinerar det pre-kliniska arbetet och bidrar till projektens strategi. Vi har även gett feedback och utvärderat projektidéer för Lunds universitets innovationssystem, Luis. Vi har haft mindre uppdrag där vi har hjälpt till med studieupplägg och utarbetat planer för att ta bra och intressant forskningsresultat till läkemedels- och utvecklingsprojekt. Några exempel på företag vi arbetar och arbetat med är Ximmune, Bioinvent och Tarpoon.

Vilka hinder möter nystartade bolag och hur ska de lösas?

- Många hinder, om man nu ska kalla dem hinder. Man funderar både en och två gånger innan man bestämmer sig. Därefter kommer en del praktiska problem. Försäkringskassan, skatteverket, banken, försäkringar och var ska man hålla hus? Nu snart kommer vi till nästa lilla hinder att dra in tillräckligt med pengar för att ta ut en liten lön.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062