23948sdkhjf

Har Sverige ett attraktivt ekosystem för hälsa?

I grunden behövs ett ledarskap som bejakar utveckling av innovationskraften i hälso- och sjukvården.
Om Sverige ska ha en internationell position inom life science om tio år och ha hög kvalitet i hälso- och sjukvården måste vi skapa förutsättningar för detta. Vi måste skapa ett globalt attraktivt ekosystem för hälsa som kan locka med ledande företag, forskare och ett hälso- och sjukvårdsystem i världsklass.

Världen slåss om talang, investeringar och uppmärksamhet samtidigt som konkurrensen hårdnar. I näringslivet leder strukturomvandlingarna till att några av de största företagen i dag kanske inte ens finns om tio år. Bristen på förnyelse och innovationskultur kommer att vara orsaken till att många företag inte lyckas i den globala konkurrensen.

För att skapa förutsättningar för nya strategiska in-

novationsområden har näringsministern och Vinnova startat ett pilotprojekt. Fokus ligger på förnyelse av svenska styrkeområden, att stimulera nya affärsmodeller och värdekedjor och att samla branschöverskridande kompetens, teknik- och kunskapsutveckling. Förnyelse sker när aktörer från olika perspektiv samverkar för ett gemensamt mål. Morgondagens innovationer kommer, precis som tidigare, att uppstå där vitt skilda erfarenheter och drivkrafter möts i branschöverskridande och tvärvetenskapliga samarbeten mellan företag, akademi och samhälle.

Svensk hälso- och sjukvård är fortfarande i toppklass sett ur ett globalt perspektiv. Vi är ett ledande innovationsland, vi har kreativitet och ett inkluderande ledarskap. Vi har industriell spetskompetens och internationellt ledande forskning och unika tillgångar som kvalitetsregister och biobanker. Vår styrka ligger i ett systemtänk kring våra nationella tillgångar och i vår förmåga att samverka. Framtidens möjligheter kan ligga i kombinationen av informationsteknologi, klinisk hälsoinnovation och en grön omställning inom såväl hälso- och sjukvård som industri.

Sveriges tekniska forskningsinstitut , SP, har i samverkan med företrädare för hälso- och sjukvård, industri och forskning genomfört en förstudie om viktiga förutsättningar för en globalt attraktiv innovationsinfrastruktur för life science. Förstudien har, utifrån affärsmässiga och kliniska behov, utvärderat tillgångar och nyckelkompetenser som frigörs hos Astra Zeneca. Ett intressant förslag är en satsning på hållbar processutveckling. Miljömässigt effektiva processer inom såväl läkemedels- som processindustrin är en viktig konkurrensfördel.

Avgörande för ett internationellt attraktivt ekosystem för hälsa är en fungerande klinisk samverkan. Genom nationellt samarbete och smart specialisering utvecklar vi internationell attraktionskraft.

I grunden behövs ett ledarskap som bejakar utveckling av innovationskraften i hälso- och sjukvården. Det krävs också tekniska lösningar som inte bara möter ett medicinskt behov utan som dessutom är användbara och anpassade till en klinisk verklighet. Sådana lösningar får spridning och har goda förutsättningar att nå en global marknad.

Nästa steg är en nationell strategisk innovationsagenda som formuleras gemensamt av hälso- och sjukvården, industrin och forskningen. Vinnova erbjuder stöd till mobilisering och samverkan mot gemensamma visioner, mål och behovsformuleringar.

_____________________________________________________

Jenni Nordborg, enhetschef för bioentreprenörskap på Vinnova

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078