23948sdkhjf

Fler borde fundera över sin roll i samhället

Det är lätt att tänka att det inte har med våra svenska små forskande bolag att göra. Men globalisering och outsourcing präglar numera branschen och ansvarstagandet tar inte slut vid Sveriges gränser.
Hur mycket har egentligen life science-företag tagit till sig av teorierna kring ansvarsfullt företagande? Frågan väcktes redan i höstas när Stockholm life anordnade ett seminarium om CSR för SME-företag inom life science. Eftermiddagen gjorde ett par saker tydliga. CSR-experter har mycket liten kunskap om life science. Branschen å sin sida tycktes ha lika lite koll på vad CSR egentligen är. Förra året placerade sig läkemedelsindustrin i botten på den årliga undersökningen Sustainable brands som mäter allmänhetens syn på olika branschers ansvarstagande. Årets resultat var något bättre, men fortfarande hör branschen till bottenskiktet. Det väckte frågan om hur högt företagen prioriterar ansvarsfullt företagande. Det är naturligtvis svårt att mäta, men en genomgång av 55 börsnoterade bolag visar att det åtminstone är ovanligt att ha en CSR-strategi.

Samtidigt som de allra flesta bolag förklarar hur de arbetar för människors hälsa lyser planer kring hur de ska ta ansvar för sitt företagande med sin frånvaro. Kanske beror det på att vardagen redan är överlastad. Kanske beror det på att branschen än så länge är hyfsat skonad från skandaler. Oavsett vilket, det är vanskligt att inte ha tänkt. För även om målet är nya mediciner och behandlingar finns det gott om potentiella risker för samhället. Sommaren 2007 briserade historien om läkemedelsutsläppen i Indien. Innan dess trodde ingen att avfall från läkemedelsfabriker var något problem. När fakta väl lagts på bordet tvingades påtagligt många företag svara att de inte hade funderat på de här frågorna alls.

Men CSR handlar inte bara om miljö. Internationellt skrivs det om kliniska prövningar som genomförts med patienter som inte är läskunniga och på olika sätt inte kunnat ta till sig den information som krävs för att prövningen ska kunna betraktas som etisk. Med tanke på hur snabb tillväxten av kliniska prövningar är i fattiga länder är det inte svårt att tänka sig att det gömmer sig etiskt problematiska projekt mitt i alltihop. Det är lätt att tänka att det här inte har med våra svenska små forskande bolag att göra. Det har det kanske inte heller. Men globalisering och outsourcing präglar numera branschen och ansvarstagandet tar inte slut vid Sveriges gränser. Med den vetskapen är det hittills så svaga intresset för CSR oroande.



Självklart betyder inte
en CSR-strategi i en årsredovisning att man är garanterat bättre än de som inte säger något alls. Inte heller behöver man fästa så stor vikt vid vad exakt varje företag säger sig göra. Men nog hade det känts tryggare om fler företag signalerade att de åtminstone funderar över sin egen roll i samhället.

Ingrid Heath, Chefredaktör Biotech Sweden
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094