23948sdkhjf

KI och Astra Zeneca startar translationellt forskningscenter

KI och Astra Zeneca i nytt samarbete
Bildar ett translationellt forskningscenter som plockar forskare från Astra Zeneca i Södertälje och Karolinska Institutet.

Den 1 juli startar ett translationellt forskningscenter vid Karolinska Institutet. Bakom forskningscentret står Karolinska Institutet och läkemedelsbolaget Astra Zeneca som tillsammans ska forska på biomarkörer inom kroniska sjukdomar. 14 forskare från Astra Zenecas verksamhet i Södertälje kommer att flyttas med.

- Translationell forskning innebär just att överföra forskning i laboratoriet till något som kan användas i vården, och det är precis det vi ska göra, sa Jan Andersson, prorektor på Karolinska institutet under presskonferensen som hölls i samband med tillkännagivelsen av den nya forskningssatsningen.

Forskarna vid forskningscentret , som får namnet Astra Zeneca Translational Science Center, kommer att söka efter biomarkörer för olika kroniska sjukdomar som demens, cancer, reumatism och hjärt-kärlsjukdomar. Det är nu sagt att satsningen kommer att drivas under fem år och därefter kommer de båda parterna att utvärdera samarbetet och möjlighet till förlängning. Astra Zeneca kommer årligen att tillföra 30 miljoner kronor till centret och även Karolinska Institutet kommer att bidra med finansiering om än oklart vilken summa.

- Från Karolinska institutets sida är det svårt att räkna ut hur mycket vi lägger ner på projektet. Vi kommer att involvera redan befintliga delar som vi redan finansierar, som till exempel Scilifelab, så det är omöjligt att uppskatta, sa Jan Andersson.

Astra Zeneca Translationel Science Center kommer att ha ett väldigt nära samarbete med bland annat Scilifelab och i augusti flyttar forskningscentret in lokalerna en våning ovanför Scilifelab i Karolinska Institutet Science Park. Totalt kommer 24 forskare att arbeta inom forskningscentret varav 14 forskare rekryterats från Astra Zenecas verksamhet i Södertälje och de resterade 10 tjänsterna kommer att fyllas med doktorander från Karolinska Institutet. I styrgruppen som arbetar bakom bildningen av center finns Lars Klareskog, en framstående forskare inom reumatiska sjukdomar, Jan Hillert, framstående inom forskning på MS och Anna Wedell, professor i medicinsk genetik, som kommer att vara vice chef för det nya centret. Hugh Salter, från Astra Zeneca, kommer att leda projektet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062