23948sdkhjf

Ekonomisk oro hotar Horizon 2020

EU-kommissionens förslag om att rekordöka budgeten för nästa ramprogram har fått tummen upp av EU-parlamentet. Nu är det upp till medlemsländerna.
Arbetet med det åttonde ramprogrammet för innovation och forskning som ska följa det rådande ramprogrammet FP7 pågår för fullt. Under hösten 2011 la EU-kommissionen fram ett förslag till EU-parlamentet om att öka budgeten för det åttonde ramprogrammet till 80 miljarder euro. En ökning som historiskt sett skulle bli den största i ramprogrammens historia.

EU-parlamentet är i stort sett positiva till kommissionens förslag och under vetenskapsmässan Euroscience Open Forum, ESOF, deklarerade EU-parlamentarikern Maria Da Graca Carvallo att EU-parlamentet dessutom vill öka budgeten ytterligare.

– Vi har sett över kommissionens förslag och det finns några detaljer att fila på. Men övergripande är det bra förslag som ger oss en bra grund att arbeta utifrån och detta tror vi görs bäst genom att utöka budgeten för Horizon 2020 ytterligare. Vi har därför föreslagit att budgeten för det åttonde ramprogrammet blir 100 miljarder euro, sa hon.

Just nu pågår förhandlingar mellan parlamentet och det europeiska rådet som samlar stats- och regeringscheferna i alla medlemsländer. I november kommer rådet att rösta för första gången och frågan avgörs i december.

Maria Da Graca Carvallo är fullt övertygad om att ramprogrammet är avgörande för att Europa ska hämta sig ur den rådande ekonomiska krisen, men hon oroas över att medlemsländerna inte har möjligheten eller viljan att satsa.

Även EU-kommissionären för forskning, innovation och vetenskap Màire Geoghega-Quinn är övertygad om att forskning och vetenskap är lösningen för Europakrisen men också att det krävs satsningar för att Europa ska stå sig i den globala konkurrensen.

– Det ekonomiska läget är tufft i Europa, men trots det måste vi fortsätta satsa på forskning och utveckling. Men alla är inte eniga om detta och regeringarna i de länder som har det tuffast ekonomiskt motsätter sig idén om att öka budgeten för nästa ramprogram.

- Det är nu upp till forskare och entreprenörer att övertyga politikerna i sina respektive länder så att vi får möjlighet att satsa på forskning som kan leda till framtidens innovationer.

Nytt för ramprogrammet är också ett utökat fokus på små och medelstora företag. Förutom att avsätta en viss summa enkom för företag vill EU-kommissionen även göra det möjligt att ge bidrag till ensamsökande företag, något som hittills inte varit möjligt i ramprogrammen. Men även det ska det finnas motsättningar mot i förhandlingarna med europeiska rådet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094