23948sdkhjf

Sverige behöver mer innovativ politik

Det krävs ett modigt ledarskap på alla nivåer, inom kommun, landsting och nationellt.
Sällan har innovation debatterats så flitigt som under årets Almedalsvecka. Alla var slående överens om att innovation är nödvändigt för att lösa framtida utmaningar, inte minst inom vård- och hälsosektorn. Trots det går spridning av innovativa behandlingsmetoder långsamt. Ett nytt grepp behövs för att bredda nyttiggörandet. Det krävs ett modigt ledarskap på alla nivåer inom kommun, landsting och nationellt för att nyttiggöra och sprida nya arbetssätt – ett ledarskap som ser möjligheter för framtiden. Innovation i offentlig verksamhet sker i öppna samarbeten med akademi och näringsliv. Från industrins sida krävs samarbete kring forskning och förändringar, och att branschen gemensamt och på ett neutralt sätt för samtalet kring vikten av värdeskapande innovation.

Strukturomvandlingen inom industrin i kombination med utvecklade vårdbehov öppnar upp för nya affärsmodeller och innovativa lösningar. Såväl läkemedel som den medicintekniska industrin behöver gå från att sälja produkter till vården, till fokus på användande av innovativa behandlingsmetoder i kombination med ändrade arbetssätt. Globala trender går mot öppen och mer användardriven innovation. Idag är användare av tjänster och produkter ofta med och finansierar och skapar innovationer.
Stockholms läns landsting driver ett projekt där användardriven innovation inom vårdsektorn kan öka möjligheter för både patienter och IT-utvecklare. Nina Lundberg, projektledare, pratade i Almedalen om hur vi måste gå från gamla värden - i den gamla världen - där kunskap är makt, till nya värden där samarbete är makt. Målet är att skapa nya innovativa invånartjänster som möjliggör att patienten själv kan följa och förvalta sin vård avseende till exempel höftoperationer och hjärtsjukdomar. Parallellt utvecklas metoder och affärsmodeller där olika företag och organisationer samverkar i vidareutveckling av liknande invånartjänster. Vinsten är dubbel – bättre hälsa och nya affärsmöjligheter.

Mitt under semestern kom det glädjande beskedet att Europeiska kommissionen föreslår att Sverige ska få 4,3 miljoner euro från Europeiska fonden för att hjälpa personer som förlorat jobbet i och med Astra Zenecas neddragningar. EU vill snabbt kunna ta tillvara den kompetens som finns för att utveckla nya lösningar och affärsmöjligheter. Läkemedelsindustrin, som genomgår stora förändringar för att bevara sin konkurrenskraft i en kärv omvärld, strävar efter samverkansfördelar för att hålla nere de ökande FoU-kostnaderna. Det gäller att Sverige och Europa är med i denna utveckling för att vi ska fortsatt vara i framkant med en innovativ industri. För att behålla och attrahera forskningsinvesteringar och stärka näringslivets internationella konkurrenskraft krävs prioriteringar och samverkan. Det räcker inte att vara ”tillräckligt bra” – vi behöver bli bäst i världen inom några områden.

Att överbygga hinder för innovation är målet för en innovativ politik. Vi behöver bättre metoder för att mäta hälsovinster med innovation. Vi behöver ersättningssystem som möjliggör att investeringarna görs på ett område och vinsten syns någon annanstans. Regeringens innovationsstrategi och forsknings-och innovationspropositionen som kommer under hösten kan lägga grunden för en ny innovativ politik. Sen är det upp till ledare i såväl offentlig verksamhet som inom forskning och näringslivet att omsätta politiken i praktisk nytta.

Jenni Nordborg, enhetschef för bioentreprenörskap på Vinnova
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078