23948sdkhjf

Här är forsknings- och innovationspropositionen

Utbildningsminister Jan Björklund presenterade i dag forsknings- och innovationspropositionen under en presskonferens i Rosenbad, Stockholm.
Precis som regeringen aviserat tidigare ska forskningsanslaget höjas successivt med fyra miljarder kronor med full kraft 2014 . I detta ingår att regeringen höjer basanslaget till universitet och högskolor med 20 procent. Satsningen är den största posten i forsknings- och innovationspropositionen och basanslaget ska uppgå till 14 miljarder kronor årligen.

- Universitet och högskolor är inte vilka myndigheter som helst. De har i uppgift att ifrågasätta och utmana hävdvunnen kunskap. Att utforska nya kunskaper är en viktig uppgift och det är en viktig skillnad från andra myndigheter, sa Jan Björklund under presskonferensen.

Jan Björklund aviserade tidigare i morse att han vill förnya sättet hur forskningsanslagen delas ut och hur kvaliteten mäts.

- Det är bara forskare som vågar misslyckas ofta som kommer att lyckas med de stora frågorna. Dagens system missgynnar risktagande och gynnar så kallade säkra projekt. Belönar vi bara dem som lyckas kommer vi att premiera ett lågt risktagande, sa han.

Vetenskapsrådet får i uppdrag att ta fram ett system för hur forskningens kvalitet ska utvärderas. Förslagsvis enligt den kollegiala bedömningen som förekommer i forskarvärlden i dag, menade Björklund.

- Vi vill övergå till ett system som kallas peer review, som tillämpas i många forskningssammanhang redan idag, så det är inget vi kommit på själva.



I propositionen sker
också ökade satsningar på forskningsråd som vetenskapsrådet med 320 miljoner kronor.

Regeringen lägger 250 miljoner kronor på internationell rekrytering. Jan Björklund har tidigare meddelat att han vill öka fokus på att rekrytera internationella toppforskare och ge dem löner som “kan anses osvenska”, satsningen ska göra detta möjligt. Förutom elitforskare satsar regeringen särskilt på yngre forskare.

I stort sett går forsknings- och innovationspropositionen i linje med budgetpropositionen som regeringen la fram i mitten av september. Återigen lyfte Björklund life science som ett viktigt område.

- De största budgetposterna är ostyrda. Vi delar ut pengarna till olika områden som exempelvis akademin som sedan delar ut dem till olika forskningsprojekt. Så finns det också områden dit vi styr pengar. Life science är det största område som vi gör så med. Detta för att vi tappat inom det området på sistone och att medicinsk forskning är ett viktigt område för både svenskt näringsliv och exportinkomster, sa han.



Life Science Sweden har en exklusiv intervju med Jan Björklund i nästa nummer. Som prenumerant är du säker på att du får varje nummer.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062