23948sdkhjf

Björklund ser över anslagsutdelningen

Vill tillsätta ny utredningsgrupp som ser förbi citeringar och externa anslag.
Utbildningsminister Jan Björklund har tidigare sagt att han vill satsa på elitforskare och spetsforskning. Nu gör han ett nytt utspel i samband med att forsknings- och innovationspropositionen släpps.

Traditionellt sett värderas antalet vetenskapliga publikationer och externa anslag i konkurrensen om medel. Nu vill Jan Björklund i stället att forskarnas insatser ska bedömas och utvärderas i ett bredare perspektiv av sina utländska kollegor. Vetenskapsrådet kommer att få huvudansvaret för uppdraget att ta fram en ny modell för kvalitetsgranskning av svensk forskning. Förutom vetenskapliga meriter ska forskningens relevans, nytta och samverkan bedömas, säger forskningsministern i en debattartikel på Dagens Nyheters nätupplaga i dag.

Jan Björklund säger också att regeringen kommer att dubbla andelen konkurrensutsatta forskningsanslag till 20 procent per år och satsa mer på individuella forskare som driver innovativa projekt med högre risk.

Life Science Sweden har ringt runt bland forskarnaoch frågat vad de anser om ett nytt värderingssystem.



Malin Parmar, forskningsledare och docent i neurobiologi vid Lunds Universitet .



Vad tror du om Björklunds nya modell för hur forskningsanslag ska fördelas?


- Jag tror att det kan vara ganska bra men det är svårt att mäta kvalitet och ännu svårare att mäta den hos unga forskare. Men generellt är det bra att satsningarna blir mer individbaserade då ökar yngre forskares chanser att bli självständiga.

Vad upplever du att det finns för brister i dagens system?

- Satsningarna på stora forskningsmiljöer har inte varit direkt dåliga men det är väldigt lätt att försvinna i mängden i en sådan miljö.

Heather Marshall-Heyman, programansvarig på Karo Bio.



Vad tror du om Björklunds nya modell för hur forskningsanslag ska fördelas?


- Det liknar det system som använts i England sedan 80-talet och där har det faktiskt haft sitt värde. Det är ett rättvist sätt att fördela medlen och det kan få forskarna att lyfta det bästa och kanske även höja kvaliteten. Problemet är nog framförallt genomförandet. Det viktigaste är att det är tydligt, transparent och lätt att mäta.

Jag håller dock inte med om påståendet att forskare inte tänker tillräckligt mycket utanför boxen, jag tror snarare att det är applicerbarheten hos uppfinningarna som utgör en flaskhals.

Vad upplever du att det finns för brister i dagens system?

- Det är svårt för mig att uttala mig om eftersom jag jobbar inom näringslivet men jag tycker generellt att det borde satsas mer på utveckling av mindre bolag. Grundidéerna kommer ju oftast från akademin men för att de ska kunna utvecklas ända fram till färdiga produkter behövs det mer statligt stöd.

Leif Carlsson, professor i molekylär medicin vid Umeå universitet

Vad tror du om Björklunds nya modell för hur forskningsanslag ska fördelas?

- Jag tycker att det låter vettigt att satsa mer pengar på projekt med lite högre risk, sedan måste man ju ha långsiktiga satsningar också förstås.

Vad upplever du att det finns för brister i dagens system ?

- De stora satsningar som gjorts på så kallade “centers of excellence” har ju inte fallit så väl ut, det har bara blivit mer pengar till dem som redan har.



Life Science Sweden har en exklusiv intervju med Jan Björklund om forskningspropositionen i nästa nummer, håll utkik!
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.112