23948sdkhjf

Lööf: "Som en kompass"

Innovationsstrategin som presenterades igår var inte så konkret som många hade hoppats, och life science finns inte med. Men det var inte heller meningen säger näringsminister Annie Lööf.
Innovationsstrategin som näringsminister Annie Lööf och hennes föregångare Maud Olofsson arbetat med under två år antogs i går av regeringen. Under de gångna två åren har förväntningarna höjts på den kommande Innovationsstrategin och vid flera politiska uttalanden har Annie Lööf hänvisat till hösten då strategin skulle presenteras.

- Som Annie Lööf sagt så har Innovationsstrategin blivit en snackis och det ska den också vara. Innovationssatsningar är viktiga. Sen är det så klart svårt att vara konkret i detta läge, men vi kan se att det varit positivt i de länder som lagt fram innovationsstrategier tidigare och nu har kommit längre i processen, säger Lars Backsell, uppfinnare av sårförbandet Compeed och nu verksam på Recipharm.

Annie Lööf presenterade Innovationsstrategin under ett frukostmöte på IVA:s konferenscenter under fredagmorgonen och framhöll att strategin inte var tänkt som ett handfast verktyg utan snarare skulle ses som en kompass som skulle visa vägen för framtidens innovationssatsningar.

- Innovationsstrategin är ett inriktningsdokument som vi ska jobba efter framöver. Vissa delar kräver aktion som bättre regelverk och forskningsmiljöer, men i övrigt ska den användas som argumentationsunderlag för framtida satsningar inom innovationer, sa hon.

Malin Persson, tidigare vd på Volvo Technology, deltog i en paneldiskussion efter presentationen och flyttade fokus till genomförandet av innovationssatsningarna.

- För mig är det här inte en strategi. En strategi är tydlig och mätbar. Det här är mer som du säger, ett inriktningsdokument, och jag sätter nu förhoppningarna till genomförandet, sa hon.

Även Lars Becksell menar att det är i genomförandefasen som det börjar hända saker och på frågan om vad de som väntat på konkreta åtgärder i innovationsstrategin nu ska göra säger han:

- Det är nu vi ska trycka på ännu mera. Ta sovsäcken och lägg dig utanför regeringen. Den svåra delen börjar nu vid genomförandet och då måste politikerna ha ryggrad nog att genomföra det som krävs, sa han.

Under våren meddelade Annie Lööf att hon ville ta fram en ny nationell life science-strategi och nämnde då åtgärder som att utveckla nya samarbeten mellan företag, industriforskningsinstitut, lärosäten och offentlig sektor. Hon ville också skapa en innovationsplattform inom life science för bättre samverkan mellan olika aktörer samt utveckla inkubatorkapaciteten i Stockholmsregionen. Allt eftersom blev det klart att life science-strategin inte skulle vara en egen strategi utan skulle vara inbakad i den nationella Innovationsstrategin men när den nu lagts fram kan man konstatera att avsnittet om life science uteblev.

Life Science Sweden
frågade Annie Lööf om varför:

- Vi nämner inte några enskilda sektorer i Innovationsstrategin. I forsknings- och innovationspropositionen däremot är det uttalat att vi satsar på life science och där har vi avsatt flera miljoner till området.

Men begreppet life science nämns inte vid ett enda tillfälle i Innovationsstrategin.

- Innovationsstrategin är ett dokument som oavsett bransch ska fungera som riktlinjer för innovation, sa hon.

Varför är inte Innovationsstrategin mer konkret?

- Ser man till hur andra OECD-länder arbetar med innovationsstrategier är det ett mer visuellt arbete. De konkreta satsningarna görs sedan i varje budgetproposition och syftet med strategin är att ha en gemensam kompass som visar vägen framåt.

Annie Lööf säger att Innovationsstrategin blir mer konkret då den når genomförandefasen och det ska då också bli tydligare om var ansvaret ligger. Under presentationen påpekade hon att det inte skulle upprättas en ny myndighet för att leda innovationsarbetet, men pratade samtidigt om ett Innovationskansli i förbigående.

- Det Sverige behöver är inte en ny myndighet. Framförallt handlar det om att samverka. Det behövs mindre regelverk för att främja innovation, sa hon.

Den 23 november
ska Annie Lööf hålla i ett lanseringsmöte och då är det tänkt att genomförandefasen inleds.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11