23948sdkhjf

Växande bolag plockar forskare från Astrazeneca

Tre år gamla Sprint Bioscience gör sin första affär.
Sprint Bioscience grundades för tre år sedan. Affärsidén är att köra många projekt samtidigt och sälja vidare lovande läkemedelskandidater i preklinisk fas. Nu har första projektet sålts till Storbritannien.

Bolaget har utvecklat en teknikplattform som screenar efter mindre molekyler, så kallade fragment, som binder till kända målproteiner och fokuserar i dagsläget på cancermetabolism. Därefter bygger de på molekylen och skräddarsyr på så vis en läkemedelsmolekyl efter behov. Planen är att ta fram substanser som företaget antingen säljer i ett tidigt stadium eller väljer att utveckla vidare mot klinisk fas.

– Vi har tagit substanser som utgör en bra grund för läkemedel och tecknade nyligen ett avtal för ett av våra projektet med ett brittiskt företag som tillsammans med Sprint Biocience ska utveckla projektet vidare. Något projekt kommer vi att fortsätta att utveckla själva men generellt så ska vår inblandning i utvecklingen gå ner då kandidaten går in i klinisk fas, säger Anders Åberg.

Grundarna till Sprint Bioscience kommer från Pharmacia/Biovitrum och Astrazeneca och har handplockat sina anställda. Företaget flyttade nyligen in på Greenhouse Labs vid KTH och har i dag 15 anställda.

– Efter att Astrazeneca beslutat att lägga ner forskningen i Södertälje och efter att Octapharma beslutat att flytta sin forskning utomlands har det funnits en bra grund att rekrytera från. Vi har själva jobbat med de här personerna och vet vilka som är kunniga på området, säger Anders Åberg.

Kontaktnätet har inte bara kommit väl till pass när det kommer till rekryteringar utan har också lagt grunden för företagets första affär.

– Vi reser runt mycket på partneringmässor och konferenser för att presentera bolaget och på så vis har vi fått kontakt med flera potentiella samarbetspartners, bland annat de vi nu tecknat avtal med, säger Anders Åberg.

– Dessutom jobbar vi mycket med kunddrivna projekt och genom tidig kontakt med kunderna fokuserar vi på de molekyler vi vet att kunderna vill ha.

Generellt sett blir inte köpesumman lika stor för dessa läkemedelssubstanser om man jämför med andra affärer mellan traditionella bioteknikföretag och läkemedelsföretag. Detta för att projekten säljs tidigt i utvecklingsfasen och utvecklingskostnaderna inte hunnit bli så höga.

Affärsmodellen skiljer sig en del från de traditionella på området och bilden bekräftas av Anders Åberg:

– Vi är inte forskare. Vi är läkemedelsutvecklare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078