23948sdkhjf

Robotdräkt ska få strokepatienter på fötter

Danderyds sjukhus har ingått ett avtal med japanska Cyberdyne för att testa robotdräkten Hybrid assistive limb, Hal. I en inledande studie ska främst säkerheten och användbarheten utvärderas.
Avtalet mellan Danderyds sjukhus och Cyberdyne avser en utvärdering av säkerheten och användbarheten av robotdräkten till strokepatienter med en halvsidesförlamning. I en första studie ska dräkten provas på tio patienter som tränar på gångband. Som avlastning och för att garantera säkerheten används även en sele som är upphängd i taket. Individuellt anpassad träning sker dagligen i ett antal veckor, men som mest upp till tre månader efter skadan.

– Vi vill undersöka hur både patienter och sjukgymnaster upplever dräkten, till exempel hur lång tid det tar att ta på sig dräkten och hur lång tid sjukgymnasterna behöver för att lära sig inställningarna, förklarar Vera Häglund, överläkare vid Danderyds sjukhus.

De första resultaten förväntas under våren 2013, ett delmål är även att robotdräkten får en CE-märkning som medicintekniskt hjälpmedel. Efter det kan det bli aktuellt med en större studie där man undersöker själva träningseffekten av robotdräkten på återhämtningen.

– Det vore intressant att jämföra patienter som använder robotdräkten med de som inte gör det, men jobbar med en likartad träningsmetod, säger Vera Häglund.

Avtalet välkomnas av aktörer som Vinnova, SLL Innovation och Robotdalen, som stöttar nya idéer och forskning inom robotik och automation. Planer för etablering av en svensk filial till Cyberdyne finns redan.

– Efter CE-märkningen hoppas vi att kunna dra igång med lanseringen och den kommersiella fasen i både Sverige och Europa, kommenterar Jörgen Springfeldt, chef på Cyberdyne Sweden.

Jörgen Springfield har stora förhoppningar för rutinanvändning av robotdräkten inom rehabiliteringen. Vera Häglund siar lite mer försiktigt om framtiden.

– En snabbare rehabilitering betyder en minskad kostnad för vården i längden och då kan det vara värt att köpa in dräkterna. Man ska inte glömma att de avancerade styrketräningsapparater som används i dag är också ganska dyra. Mest hoppas jag på att dräkten är ett bra hjälpmedel för att komma igång så tidigt som möjligt med träning efter en stroke.

Dräkten, som väger 14 kilo, kan ställas in på olika assistansnivåer beronde på hur mycket stöd patienten behöver.

Under robot-rehabiliteringens förstärks samarbetet mellan hjärnan och de drabbade musklerna genom en omorganisation av nerver.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079