23948sdkhjf

"PRAC kommer driva på mot en ökad öppenhet"

Tomas Salmonson, ny ordförande för CHMP, om den nya säkerhetskommittén som nu gör en bedömning av alla nya läkemedel innan registreringsansökan landar hos CHMP.
I somras hade en ny vetenskaplig kommitté inom EMA sitt första möte. PRAC, som kommittén heter, är resultatet av den nya farmakovigilanslagen. När en ansökan om godkännande lämnas in till EMA kommer den även granskas av PRAC som ska bedöma uppföljningsplanerna. Först därefter når ansökan CHMP som precis som tidigare ska göra en total risk-nytta-värdering av den nya produkten. På samma sätt kommer PRAC göra en första bedömning och ge en rekommendation till CHMP när det uppstått en säkerhetssituation på ett redan godkänt läkemedel. Att få det här att fungera är en av de första utmaningarna för Tomas Salmonson som i mitten av september blev vald till ny ordförande för CHMP. Fortfarande kommer det vara CHMP som i slutändan ger rekommendation till EU-kommissionen om att godkänna eller inte godkänna ett nytt läkemedel, men processen blir annorlunda.

– Det kan bli en utmaning att förmedla informationen kring de olika beslut som fattas av PRAC respektive CHMP eftersom PRAC kommer offentliggöra sina beslut två veckor innan vi har våra möten. Om vi ska undvika att skapa förvirring kommer det att vara av yttersta vikt att vi hittar tydliga och bra sätt att sköta kommunikationen på, säger Tomas Salmonson.

Oron är att det ska bli fler situationer likt den som nyligen uppstått kring genterapin Glybera där kommittén för avancerade terapier kom fram till att terapin borde godkännas medan CHMP kom fram till motsatsen.

– Det är inte bra om vi inte är tydliga med respektive kommittés mandat och varför vi kommer till olika slutsatser. Förtroendet för EMA som myndighet har inte råd med den typen av otydlighet och det skadar även internt.

Ett av målen med den nya farmakovigilanslagen är att öka transparensen kring läkemedels säkerhet vilket också innebär att PRAC som kommitté ska drivas mycket mer öppet än vad de övriga kommittéerna gjort hittills.

– Jag tror att PRAC kommer driva på mot en ökad öppenhet och det är väldigt bra. Inom några få år kommer du säkert tydligare kunna följa hur diskussionen går i olika frågor även inom CHMP. Jag ser det som en del av min roll att driva arbetet åt det hållet. Öppenhet är i grunden förstås bra, det tror jag kommer att öka förtroendet för det arbete vi gör. Men det är inte helt okomplicerat eftersom öppenhet inte nödvändigtvis är det samma som tydlighet. Vi behöver därför parallellt bli bättre på att förklara hur vi kommer fram till ett enskilt beslut, säger Tomas Salmonson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078