23948sdkhjf

Amgen köper Decode Genetics

Ger 2,7 miljarder kronor för det isländska och genforskande företaget. Ska med sin expertis accelerera Amgens forskningsprojekt.
Det isländska företaget Decode Genetics som specialiserar sig på forskning på gener och som sekvenserat generna för den största delen av Islands vuxna befolkning har sålts till amerikanska Amgen. Köpesumman landade på 415 miljoner dollar, motsvarande 2,7 miljarder svenska kronor, rapporterar Reuters.

Individanpassade läkemedel
har länge setts som framtiden för läkemedelsutvecklingen och genom att förstå och kunna diagnostisera genetiska orsaker bakom många sjukdomstillstånd öppnas nya dörrar för utvecklingen av nya mediciner. Amgen har redan i dag flera läkemedelskandidater i portföljen som baserar på upptäckter inom genetiken, bland annat AMG 145 för behandling av hjärt-kärlsjukdomar och romosozumab som utvecklas för behandling av benskörhet, osteoporos.

Decode Genetics ska med sin kunskap om gener bidra till att snabba upp processerna i Amgens läkemedelsutveckling, dels genom att se till att experimentiella läkemedelskandidater träffar rätt dels genom att i tidigt stadium utvärdera potential i läkemedelsprojekt och på så vis ge Amgen möjlighet att lägga ner de projekt som inte förväntas lyckas.

- Köpet passar perfekt med vårt strategi att effektivt utveckla molekyler som bevisat att de når verifierade sjukdomsmål samtidigt som vi undviker att investera i läkemedelsprojekt där verifieringen inte är lika stark, säger Amgens vd Robert Bradway i ett pressmeddelande.

Decode Genetics grundades av nuvarande vd:n Kari Stefansson under 1996 och var börsnoterat fram till den isländska bankkrisen 2008. Under 2009 köptes bolaget upp av amerikanska riskkapitalister, avnoterades från börsen och har därefter varit privatägt.

Enligt ett uttalande från vd:n Kari Stefansson kommer uppköpet inte att påverka Decode Genetics verksamhet, som också har ett samarbete med flera stora universitet runt om i världen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.081