23948sdkhjf

Episurfs första knäledsimplantat på plats

Medtech-bolaget har genomfört premiäroperationen med sitt individanpassade knäledsimplantat.
– Vi har nu genomfört den första operationen på människa med mycket bra resultat. Det är första gången i världshistorien som människan blir behandlad med ett individanpassat implatat i knät, säger Homan Panahi, IR-ansvarig Episurf Medical.



Ingreppet utfördes den
14 december av Dr. Nicolas Martinez Carranza under assistans av Dr. Leif Ryd, ortopedisk kirurg, tidigare professor vid Karolinska Institutet och styrelseledamot i Episurf Medical.

– Operationen gick enligt förväntan. Guiden hade en bra passform och instrumentet kändes användarvänligt. Vi fick en bra täckning av broskskadan och patienten kunde gå he utan komplikationer, säger Nicolas Martinez-Carranza, i ett pressmeddelande.

Implantatet Episealer knee som används för behandling av broskskador i knäleden är litet och designat utifrån patientens skada. Topografin är skräddaranpassat till patientens anatomi och skadans storlek och djup.

Implantatet ersätter enbart den skadade delen av knät och återskapar ledytan direkt genom att fylla igen skadan, ungefär som när tandläkaren lagar tänder med plomb. Trots att implantatet är individanpassat är det mer kostnadseffektivt jämfört med andra behandlingsmetoder.

– Priset hamnar nog omkring hälften av vad dagens knäledsproteser kostar. Jämför man med broskcellsbildning som odlas på labb är kostnaden ännu lägre. Men den stora vinsten för samhället är att patienterna snabbt kan återfå normal funktionalitet i sina knän, säger Nina Bake, vd på Episurf Medical.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063