23948sdkhjf

Puh, vilket år!

| Av Ingrid Heath | Tipsa redaktionen

2012 är snart över och något annat ord än berg-och dalbana kan jag inte hitta som bäst beskriver året för den svenska life science-branschen.

För många har den 2 februari blivit en dag man minns. Vad gjorde du när du fick veta att Astrazeneca lägger ner all forskning i Södertälje? Här på redaktionen satt vi med fulla kaffemuggar och lite lagom stress inför slutproduktion av nummer 2, men fick så klart släppa allt, rita om tidningen och ägna all fokus åt att försöka få klarhet i vad som hänt, skulle hända och konsekvenserna av det.

Resten av året har på många sätt präglats av nedläggningsbeslutet.

I otaliga politiska utspel, debattartiklar och seminarier har Astrazenecas beslut varit fond. Men i takt med att chocken lade sig och eftertanken tog vid kom också handlingskraften. Vi har sett helt unika politiska satsningar på life science det här året, om de i detalj är rätt eller inte kommer fortstätta att diskuteras, men i grunden är själva satningen en viktig signal. I branschen finns också en ny energi i diskussionen om att saker och ting på allvar måste börja göras på andra sätt än tidigare. Allt ifrån samarbeten och riskdelningar till forskningsmetoder tycks ifrågasatta. Och nog är det så att det är först när saker och ting skiter sig ordentligt som man vågar testa nytt eftersom risken att misslyckas inte längre känns lika hotande.

Och när man tänker igenom årets motgångar gäller det att hålla fast i den där energin. För många företag förutom Astrazeneca har det här året tvingats till nedskärningar, och det inom såväl biotech, medtech och pharma. En del, som Karo Bio och Bioinvent, har berott på forskningsprojekt som nått vägs ände. Andra, som Getinge, beror på flytt av produktion till billigare länder. Inom pharma, i år på MSD och Pfizer, sker istället omstruktureringar där hela avdelningar för kliniska prövningar läggs ner och läggs ut på CRO:er. Vilken påverkan det får på antalet kliniska prövningar i Sverige lär bli en fråga för diskussion kommande år.

Men det finns toppar i berg- och dalbanan också. Vi har många gånger kunnat rapportera om nya investeringar och företag vars utvecklingsprojekt som steg för steg närmar sig patienterna. Bara den senaste veckan har vi rapporterat om Episurf som precis oprerat in det första individanpassade knäimplantatet i en patient, de räknar med att lansera produkten under 2013. Och Medivir kunde redovisa positiva resultat i fas III för sin proteashämmare mot hepatit C vilket betyder att en ansökan om godkännande till EMA och FDA kommer att lämnas in snarast. Active Biotech har redan lämnat in sin ansökan till EMA för att få laquinimod godkänt mot MS och väntar på besked.

För oss på redaktionen har året också präglats av den stora omgörningen och namnbytet från Biotech Sweden till Life Science Sweden som vi lanserade i september. Omgörningen i sig var ett resultat av de förändringar som sker i branschen. Turbulens, nya flöden av pengar och nya samarbeten kräver en annan slags bevakning. All den positiva respons vi fått under hösten visar att behovet av en mer samlad rapportering av svensk life science var stort.

Nu ser vi fram emot att fortsätta följa så väl toppar som dalar under 2013.

God Jul och Gott Nytt År!

Håll dig uppdaterad med Life Science Sweden
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Jobb & Karriär
Dansk CRO till Sverige

”Det finns inget konsultbolag som Klifo i Sverige”, säger svenska chefen.

Tar fram vägledning för att undvika nitrosaminer

Misstänks vara cancerframkallande – har hittats i olika läkemedel.

CBD - rättsutveckling och förutsättningar för industrin

Reglerna kring CBD-produkter är snåriga och det gäller för industrins aktörer att noga följa utvecklingen för att hålla sig uppdaterade kring gällande rätt, skriver Advokatbyrån Calissendorff Swarting.

Jobb & Karriär
Skyndar på utvecklingen av AI

Kejsarsnitt ger fel flora

Barn som blir förlösta med kejsarsnitt får fler resistenta sjukhusbakterier i normalfloran visar ny studie.

Ny vd på Vibrosense

Nyhetsbrev

Quinoa-innovatör köps av sminkbolag i USA

Arkiv

Alvedon återkallas – häftklammer funnen

Läkemedelsverket återkallar tre tillverkningssatser av stolpiller. Detta efter att en häftklammer hittats i medicinen.

Uppåt för life science – Medtech ökar mest

Efter tio års nedgång ökar antalet internationella patentansökningar inom life science. Medtech står för den största ökningen medan bioteknik går nedåt.

1

Missnöjd med budgeten

Diabetes vanligare hos vissa yrkesgrupper

HPV-vaccin till alla pojkar

Bästa inkubatorn finns i Umeå

Cellavision köper bolag för 268 miljoner

Rapport: Svagare tillväxt för kemiindustrin

Orexos vd om opioidberoendet: “Läkemedelsbolagen har ett stort ansvar”

2

Inför vaccinationsprogram för alla äldre

Staten borde sätta ner foten och ge Socialstyrelsen i uppdrag att ta fram ett äldrehälsovårdsprogram. Förebilden är barnhälsovårdsprogrammet, berättar Anders W Jonsson, centerpartiet.

Ny HR-direktör till Link

Biomarkörer, salivprov och patientnära tester

Halverad dödlighet bland infarktpatienter i hjärtskola

Vd-byte på Siemens Healthineers

De ska korta vägen till marknaden

Swelife, Medtech4Health och EIT Health Scandinavia samarbetar för att stärka svensk life science och medicinteknik. Målet är att förkorta tiden till marknadsintroduktion för svenska innovationer.

De får årliga reumatologipriset

Ljusare tider för Oasmia

Lättare att identifiera rätt biomarkör

1

Livsviktigt fortsätta äta sin medicin

Ny vd till Rhovac

Studie: Bakterier använder blekmedel

3

Finns ingen specifik gay-gen

Fullständig tumörrespons men svårtolkat om överlevnad

Orexos vd om J&J-domen: "Det finns andra bolag som är mer ökända"

Emission för Redwood

Positiva data för Cantargia

Astra köper förtur av Sobi

Ny chef för Uppsala Bio

2

Nytt avtal för Alligator

Se alla Medlemsnytt

Sänd till en kollega

0.131