23948sdkhjf

Puh, vilket år!

2012 är snart över och något annat ord än berg-och dalbana kan jag inte hitta som bäst beskriver året för den svenska life science-branschen.
För många har den 2 februari blivit en dag man minns. Vad gjorde du när du fick veta att Astrazeneca lägger ner all forskning i Södertälje? Här på redaktionen satt vi med fulla kaffemuggar och lite lagom stress inför slutproduktion av nummer 2, men fick så klart släppa allt, rita om tidningen och ägna all fokus åt att försöka få klarhet i vad som hänt, skulle hända och konsekvenserna av det.

Resten av året har på många sätt präglats av nedläggningsbeslutet.

I otaliga politiska utspel, debattartiklar och seminarier har Astrazenecas beslut varit fond. Men i takt med att chocken lade sig och eftertanken tog vid kom också handlingskraften. Vi har sett helt unika politiska satsningar på life science det här året, om de i detalj är rätt eller inte kommer fortstätta att diskuteras, men i grunden är själva satningen en viktig signal. I branschen finns också en ny energi i diskussionen om att saker och ting på allvar måste börja göras på andra sätt än tidigare. Allt ifrån samarbeten och riskdelningar till forskningsmetoder tycks ifrågasatta. Och nog är det så att det är först när saker och ting skiter sig ordentligt som man vågar testa nytt eftersom risken att misslyckas inte längre känns lika hotande.

Och när man tänker igenom årets motgångar gäller det att hålla fast i den där energin. För många företag förutom Astrazeneca har det här året tvingats till nedskärningar, och det inom såväl biotech, medtech och pharma. En del, som Karo Bio och Bioinvent, har berott på forskningsprojekt som nått vägs ände. Andra, som Getinge, beror på flytt av produktion till billigare länder. Inom pharma, i år på MSD och Pfizer, sker istället omstruktureringar där hela avdelningar för kliniska prövningar läggs ner och läggs ut på CRO:er. Vilken påverkan det får på antalet kliniska prövningar i Sverige lär bli en fråga för diskussion kommande år.

Men det finns toppar i berg- och dalbanan också. Vi har många gånger kunnat rapportera om nya investeringar och företag vars utvecklingsprojekt som steg för steg närmar sig patienterna. Bara den senaste veckan har vi rapporterat om Episurf som precis oprerat in det första individanpassade knäimplantatet i en patient, de räknar med att lansera produkten under 2013. Och Medivir kunde redovisa positiva resultat i fas III för sin proteashämmare mot hepatit C vilket betyder att en ansökan om godkännande till EMA och FDA kommer att lämnas in snarast. Active Biotech har redan lämnat in sin ansökan till EMA för att få laquinimod godkänt mot MS och väntar på besked.

För oss på redaktionen har året också präglats av den stora omgörningen och namnbytet från Biotech Sweden till Life Science Sweden som vi lanserade i september. Omgörningen i sig var ett resultat av de förändringar som sker i branschen. Turbulens, nya flöden av pengar och nya samarbeten kräver en annan slags bevakning. All den positiva respons vi fått under hösten visar att behovet av en mer samlad rapportering av svensk life science var stort.

Nu ser vi fram emot att fortsätta följa så väl toppar som dalar under 2013.

God Jul och Gott Nytt År!

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093