23948sdkhjf

Conpharm reser sig ur askan

Bolaget lyckades på håret undvika likvidation och nu ska en ny vd och ordförande i toppen ta sig an problemen som stoppar upp utvecklingen av bolagets reumatismläkemedel.
- Vi ska nu göra en strategisk översyn och utreda alternativen för bolagets läkemedelsportfölj och se vad det finns för handlingsalternativ, säger Jakob Österberg, som ett par dagar in på det nya året tillträdde som ny vd för Conpharm.

Bolaget har sedan ett par år dragits med motgångar i utvecklingen av Reumacon, en läkemedelskandidat som utvecklas som en ny behandling av reumatism genom ett samarbete med Meda, och under hösten beslutade den dåvarande ledningen att man skulle avbryta försöken och låta bolaget träda i likvidation. Men efter en omröstning bland aktieägarna röstades förslaget ned och sedan dess har stora delar av styrelsen bytts ut. Jakob Österberg säger att det är för tidigt att säga vad som kommer att ske härnäst, men är övertygad om att det inte blir tal om någon likvidation.

- Någon nedläggning av företaget kommer det inte att bli. Nu är jag också storägare och ser för stora värden som skulle gå förlorade om bolaget lades ned, säger han.



Både Jakob Österberg
och den nytillträdde styrelseordföranden Peter Hamnebo har köpt in sig i Conpharm sedan de involverades i bolaget. De största problemen de har att tackla framöver är råvaruförsörjningen och beredningsformen för läkemedelskandidaten. Läkemedlet baserar på ett derivat från Podophyllum emodi, en planta som förekommer i Himalaya men som är hotad och svår att få tag på.

- Vad gäller råvaran så är det ett schweiziskt företag som ansvarar för att leverera råvaran till projektet och det är tillsammans med beredningsformen några av delarna vi kommer att se över för att utvärdera nästa steg, säger Jakob Österberg.

Conpharm tecknade avtal med Meda under 2001 där Meda tog på sig att slutföra och finansiera utvecklingen av Reumacon och även att få produkten registrerad och marknadsförd i större delar av världen. Än så länge så gäller fortfarande avtalet med Meda och men framtiden för projektet är fortfarande oklar.

- Jag vill betona att osäkerheten kring Reumacon-projektet är mycket stor. De tidigare försöken att genomföra de nödvändiga säkerhetsstudierna har inte gett önskat resultat, och projektet har tidigare dömts ut. Även om avtalet med Meda fortfarande rent formellt gäller så pågår det i praktiken inget utvecklingsarbete just nu, säger Jakob Österberg.

I och med att Meda står för utvecklingskostnaderna är Conpharms utgifter begränsade, menar Jakob Österberg.

- Det finns pengar kvar i kassan, vi står inte vid ruinens brant. Vid den senaste kvartalsrapporten hade vi 6,4 miljoner kronor kvar och eftersom att vi nästan inte har några kostnader så räcker det ett tag till, säger han och fortsätter:

- I den strategiska översynen måste vi också vara öppna för investeringar som inte nödvändigtvis är inom life science-området, i syfte att skapa värde för våra aktieägare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063