23948sdkhjf

Transatlantiskt samarbete ska främja medicinsk forskning

Forska Sverige startar samarbete med systerorganisationer i USA, Australien och Kanada.
- Vi hoppas att vi kan lära av varandra. Även om både forsknings- och sjukvårdssystemen ser olika ut i de olika länderna finns det också många gemensamma nämnare. Vi har ju alla som mål att nå ut till politiker och andra beslutsfattare och ersätta tyckande mot evidensbaserad information i olika frågor som rör medicinsk forskning och dess användning. Det gör att vi kan ha utbyte av varandras erfarenheter kring kommunikationen med beslutsfattarna, säger Anna Nilsson Vindefjärd, generalsekreterare för Forska Sverige.

Research America har varit verksamma i över 20 år, medan

Forska Sverige bildades så sent som 2010. Trots den stora “åldersskillnaden” känner Anna Nilsson Vindefjärd att Forska Sverige också har en del att tillföra i samarbetet.

- Vi använder nya grepp som är av intresse för de andra parterna och vi tillför även ett kontaktnät med experter ute i Europa.

Än finns inga konkreta planer på samarbetsprojekt men det kan enligt Anna Nilsson Vindefjärd mycket väl bli aktuellt längre fram.

- I första läget handlar det om att maximera nyttan av det här avtalet genom att dela med oss av varandras erfarenheter och kontaktnät i syfte att så många beslutsfattare som möjligt uppmärksammar värdet av medicinsk forskning för hälsa.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063