23948sdkhjf

Boehringer Ingelheim överklagar Pradaxadom

"Förvaltningsrätten har gjort en mager analys".
Läkemedelsbolaget Boehringer Ingelheim överklagar Förvaltningsrätten i Uppsalas dom mot ett pressmeddelande om det receptbelaga läkemedlet Pradaxa. Överklagan har lämnats in och behandlas just nu av Kammarrätten i Stockholm.

- Vi anser att Förvaltningsrätten i Uppsala gjort en mager analys av ärendet och bortsett från viktiga fakta i fallet, säger Lars Nordström, informationsansvarig på Boehringer Ingelheim.

I september 2011 förbjöd Läkemedelsverket ett pressmeddelande från Boehringer Ingelheim. Pressmeddelandet handlade om att Boehringen Ingelheim ansökt om ett nytt lägre pris för Pradaxa. I pressmeddelandet lyfter de fram fördelar med behandlingen jämfört med alternativa behandlingar av förmaksflimmer. Läkemedelsverket ansåg att pressmeddelandet var formulerat som reklam och eftersom journalister inte har förskrivningsrätt var texten också att betrakta som reklam riktad till allmänheten. Men på Boehringer Ingelheim håller man inte med.

- Vi har följt etablerad praxis och blev väldigt överraskade att det blev en så stor fråga av det hela. Det är viktigt för hela läkemedelsbranschen i Sverige att frågan prövas ordenligt och det är därför vi överklagar domen, säger Lars Nordström.

Ärendet ligger nu inne hos Kammarrätten i Stockholm som kommer att ta beslut om fallet ska tas upp igen.

Läs mer om hur Läkemedelsverket resonerar kring pressmeddelanden och hur domen påverkar läkemedelsbolagens praxis kring kommunikation i nästa nummer av Life Science Sweden som kommer ut den 14 mars. Är du inte prenumerant kan du hålla utkik i vår pdf-shop.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078