23948sdkhjf

Astra Zeneca köper ratat Orexo-projekt

I slutet av 2011 lade Orexo ner sitt prekliniska program mot luftvägssjukdomar på grund av pengastopp från utvecklingspartnern Janssen. Nu har Astrazeneca köpt rätten att driva det vidare.
Efter att Janssen droppat projektet förra våren och Orexo tvingats säga upp 35 personer var framtiden oviss för Orexos prekliniska program, OX-CLI. Nu meddelar dock bolaget att Astra Zeneca köpt rätten att vidareutveckla projektet för behandling mot luftvägssjukdomar.

– Projektet blev nedlagt i och med att samarbetet med Janssen avslutades i slutet av 2011. Vi är i dag mycket nöjda över att ett bolag som Astrazeneca är intresserade av att utveckla det vidare, säger Anders Lundström, avgående vd på Orexo .

Avtalet innebär inte att någon vidareutveckling av projektet kommer att ske inom Orexo, i stället får Astra Zeneca rättigheterna att utföra fortsatt preklinisk forskning och utvärdering av substanserna i programmet. I och med avtalet köper sig Astra Zeneca också rätten att förvärva samtliga substanser som eventuellt kommer ur OX-CLI-programmet. Om bolaget sedan väljer att gå vidare till klinisk fas med någon av substanserna kommer Orexo att få både delmålsersättningar under utvecklingsfasen och royaltyersättningar baserade på framtida intäkter.

OX-CLI är ett av de projekt som ursprungligen utvecklades av KI-avknoppningen Biolipox och som Orexo förvärvade genom en apportemission i slutet av 2007. Biolipox värderades till 862 miljoner kronor, en summa som av vissa ansågs var ett överpris.

I och med avtalet med Astra Zeneca är Biolipox-delen definitivt avvecklad och alla projekt antingen sålda, utlicensierade eller avvecklade.

– I och med strategibytet under hösten 2010 som syftar till att helt fokusera på Subsolv och två läkemedelskandidater mot smärta fanns det inte utrymme för den typen av utvecklingsprojekt. Det kräver en uthållighet och ett kapital som Orexo inte har, säger Anders Lundström.

– Vi bedriver ingen preklinisk forskning i dag utan fokuserar helt på vår kandidat Zubsolv för behandling av opiatberoende. Där arbetar vi för fullt med att förbereda en lansering i USA till hösten.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109