23948sdkhjf

Detta händer på Astrazenecas kapitalmarknadsdag

"Vår bästa bedömning är att investerare kommer att betrakta kapitalmarknadsdagen som bekräftande snarare än avslöjande", skriver Deutshe Bank.
STOCKHOLM (Direkt) När läkemedelsjätten Astrazeneca äntligen gör slag i saken och öppnar upp sig för en efterlängtad kapitalmarknadsdag spelar bolagets strategiska riktning med den relativt nybakade vd:n Pascal Soriot bakom rodret den självklara huvudrollen. Det framgår av kommenterar Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

Pascal Soriot har emellertid redan lättat på den startegiska förlåten då han i samband med bokslutsrapporten pekade ut en fempunktsplan för tillväxt:

* Blodproppshämmaren Brilinta som hittills varit en försäljningsflopp.

* Bolagets diabetesportfölj som drivs som ett samriskbolag med Bristol-Myers

Squibb.

* Omogna marknader med betoning på främst Kina.

* Läkemedel inom andningsområdet.

* Japan där bolaget bedöms har mer att hämta.

"Jag tror att Astrazeneca kommer att prata mer om geografier, med underrepresenterade marknader som Kina och Japan. Sen borde de prata mer om sin diabetesportfölj. Ett frågetecken är också vad de inte kommer att säga inom cancer och luftvägar. Det är områden där Astrazeneca har dominerat men när det

gäller förnyelser finns det en del kvar att göra", säger Lars Hevreng på SEB Equities till Nyhetsbyrån Direkt.

Han fortsätter:

"Astrazenenca kommer att öka investeringarna igen och rikta in dessa så att man får avkastning på sina forsknings- och utvecklingssatsningar. Men det är ingenting man kommer att kunna syna på några år utan det kommer att ta mycket längre tid än så. Bolaget övervintrar så att säga och låser fast utdelningen och sen hoppas man att aktien inte faller mer för att direktavkastningen är tillräckligt bra och så sänker man egentligen vinsten för att kunna investera. Det håller fram till den dagen då aktiemarknaden börjar ifrågasätta utdelningssänkningen men där är vi inte än".

Pascal Soriot stöpte tidigare i veckan om läkemedelsbolagets struktur kring forskning och utveckling utan att ha besparingsargument i förarsätet. Vad gäller förvärvsfronten har han antytt att bolaget kan återvända till tillväxt utan några riktigt stora förvärv.

"Vår bästa bedömning är att investerare kommer att betrakta kapitalmarknadsdagen som bekräftande snarare än avslöjande. Givet de betydande förväntningar som omgärdar kapitalmarknadsdagen bedömer vi risken för en besvikelse som större än en positiv överraskning på kort sikt", skriver Deutsche Bank i en analys.

Kapitalmarknadsdagen går av stapeln i New York den 21 mars med start klockan 11.30 svensk tid med en telefonkonferens för media. Kapitalmarknadsdagen fortsätter sedan från klockan 13.00 med inriktning mot investerare och analytiker.

Henrik Svensson +46 8 5191 7924

Nyhetsbyrån Direkt
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078