23948sdkhjf

Dödsstöten för Clavis Pharma

Efter två misslyckade läkemedelsprojekt är framtiden för det norska företaget oviss.
Framtiden för det norska forskningsbolaget Clavis Pharma är oviss. Efter att bolagets läkemedelskandidat mot blodcancer misslyckats med att visa effekt i ett kliniskt utvecklingsprogram i fas III har bolagets vd Olav Helleboe uttalat planer på att bolaget kan komma att läggas ned eller säljas till ett annat bolag.



Clavis Pharma
utvecklar nya läkemedel utifrån befintliga substanser med hjälp av bolagets lipidvektor-teknik. Bolaget hade fram till i höstas två projekt i klinisk fas, ett mot bukspottkörtelcancer och ett mot blodcancersjuksomen akut myeloid leukemi. Projektet mot bukspottkörtelcancer misslyckades med att uppnå bättre effekt i jämförelser med ursprungsberedningen och lades ned i november 2012.

Läkemedelskandidaten mot blodcancer, etylcytarabine, är en lipidkonjugerad form av cancermedicinen cytarabine som funnits på marknaden sedan början på 70-talet. Bolaget slutförde rekryteringen av patienterna till fas III-studien i början av december 2012 , men efter att substansen inte uppvisat signifikant effekt i jämförelser med standardbehandling har utvecklingen nu stoppats.

- Vi har tagit två läkemedel hela vägen genom utveckling med lipid-teknik och båda har misslyckats i det sista stora testet. Det betyder att det kommer att bli svårt att motivera stora investeringar i en annan produkt med samma teknik, säger Olav Helleboe i ett uttalande.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063