23948sdkhjf

Miljöpremie ska sätta press på läkemedelstillverkning

Sofia Wallström föreslår att miljöhänsyn ska kunna tas inom förmånssystemet. Förslaget välkomnas av Läkemedelsindustriföreningen.
Regeringens utredare Sofia Wallström lämnade i dag in sitt andra delbetänkande till Socialdepartementet. Denna del handlar om ersättning vid läkemedelsskador och miljöhänsyn i läkemedelsförmånerna och enligt förslaget ska miljöhänsyn kunna tas i förmånssystemet.

Bengt Mattson, miljö- och CSR-chef på Pfizer, leder Läkemedelsindustriföreningens arbete med att ta fram förslag på hur företag kan minska påverkan på miljön vid produktion av läkemedel. Han är positiv till delbetänkandet som lades fram i dag.

- Vi välkomnar att Sofia Wallströms utredning öppnar upp för miljöhänsyn inom ramen för subventionssystemet, säger han.

Enligt förslaget ska Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, ta med miljöpåverkan från produktionsledet då de beslutar inom utbytessystemet och när periodens vara utses.

- Vi förstår resonemanget med att föra in miljöpremien vid generisk substitution när TLV utser månadens vara och vi förstår också resonemanget om att inte ställa miljökrav vid subventionsbeslut av nya läkemedel, säger han och påpekar att det inte heller finns EU-rättsligt stöd för det.

Bengt Mattson säger att det är just i produktionsledet som produkter med samma aktiva substans kan medföra olika belastningar på miljön och att det inte går att differentiera mellan produkterna vid utsöndring av läkemedelssubstansen.

- När du utsöndrar den aktiva substansen går det inte i miljön att särskilja från vilken producent som den aktiva substansen kommer ifrån. Det är inte möjligt att avgöra, säger han.

Syftet med Sofia Wallströms utredning har varit att se över om och hur Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, bör väga in miljöpåverkan vid subventionsbeslut och hur förutsättningarna för det skulle vara. Sofia Wallström har också analyserat hur miljöhänsyn i subventionssystemet skulle påverka kostnaderna kring läkemedel samt miljön i de länder utanför Europa som tillverkar läkemedel.

I utredningen skriver hon att en miljöpremie för läkemedelsföretag kan finansieras av antingen konsumenter eller av staten, och där förespråkar Lif en statligt finansierad premie.

- Vi kommer att presentera vårt förslag på hur miljöbedömningsmodellen skulle kunna se ut vid halvårsskiftet, och vi anser att för att en miljöpremie ska få ordentligt genomslag så ska det vara tal om en statlig premie, säger Bengt Mattson.

Sofia Wallström tar också upp en rad förutsättningar för hur miljöbedömningen skulle gå till, bland annat att TLV skulle behöva få hjälp av andra aktörer som har kompetens på miljöområdet. Nu ska Läkemedelverket och TLV reda i hur systemet för miljöhänsyn inom utbytessystemet skulle kunna ta form.

Regeringen beslutade i juni 2011 att tillsätta en utredare med uppgift att se över bland annat prissättning, tillgänglighet och marknadsförutsättningar inom apoteks- och läkemedelsmarknaden. Sofia Wallström utsågs till utredare och i oktober 2012 lämnade hon in en första utredning om den svenska apoteks- och läkemedelsmarknaden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063