23948sdkhjf

Neurovive byter till Stockholmsbörsen

Lundabolaget Neurovive tog i går klivet från Aktietorget till Stockholmsbörsen. Med huvudkandidaten i fas III hoppas bolagen nu kunna bredda ägarbasen och ta in nya investerare.
Först ut att noteras på Nasdaq OMX Stockholm i år blev bioteknikbolaget Neurovive. Under Nasdaq OMX:s klockcermoni stämde grundarna upp i sång och bolaget gick in med en teckningskurs på 28 kronor aktien.

- Det är en viktigt milstolpe och ett naturligt steg för oss. Vi har arbetat med att flytta till en större lista i ett och ett halvt år nu så det är jättekul att det äntligen blir av, säger bolagets vd Mikael Brönnegård.

Genom att kliva upp till en större handelsplats hoppas Mikael Brönnegård kunna bredda ägarstrukturen och ta in såväl institutionella som internationella aktieägare. Bolagets huvudkandidater, Ciclomulsion och Neurostat, baserar båda två på den aktiva substansen cyklosporin A och har nått klinisk utvecklingsfas III respektive II. Fas III-studien med Ciclomulsion fokuserar på att förhindra reperfusionsskador hos patienter som drabbats av hjärtinfarkt. Studien utförs i Frankrike, Belgien och Tyskland, och passerade tidigare i år milstolpen att rekrytera hälften av de totalt 1 000 patienter som ska ingå i studien.

- Sista patienten i Ciclomulsion-studien beräknas bli behandlad i slutet av året och därefter följer ett år med uppföljning så resultaten kommer någongång i slutet av 2014, säger Mikael Brönnegård.

Under förutsättning
att resultaten är positiva är planen att lansera läkemedlet under 2016/2017. Första marknaden blir Europa med prövningsländerna Frankrike, Spanien och Belgien som ingång. Därefter ska bolaget sikta mot Kina med partnern Sihuan Pharmaceutical i spetsen.

- Sihuan förbereder starten av en fas III-studie och Kina blir sannolikt nästa stora marknad för Ciclumulsion om allt går vägen. Men Sihuan är beroende av ett godkännande från EU för att kunna lansera läkemedlet där, säger Mikael Brönnegård.

För läkemedelskandidaten Neurostat, som utvecklas för att skydda nervceller och är tänkt att hämma immunförsvaret exempelvis vid transplantationer men också vid traumatisk hjärnskada, väntar en klinisk fas II-studie.

- Vi ska ner till Köpenhamn nu och diskutera starten av fas II-prövningen inom traumatiska hjärnskador som ska utföras där.

Förutom de två
huvudprojekten har Neurovive i dag tillgång till det konkursade brittiska bolaget Bioticas portfölj med cyklofilinhämmare som Lundabolaget förvärvade i mitten på mars. Men vad som planeras där är ännu osagt.

- Vi ska strategimöten internt för att diskutera hur vi går vidare med de prekliniska projekten från Biotica. Som företag måste vi fokusera strategierna så det kan bli tal om utlicensiering, strategiavtal eller andra möjligheter, säger Mikael Brönnegård.

Forskningen kring
cyklosporin A och cyklofilinhämmare verkar inom den mitokondriella medicinutvecklingen som tagit fart på senare år. Men medicinforskningen på området drivs främst inom mindre bolag enligt Mikael Brönnegård.

- Den mitokondriella läkemedelsutvecklingen är starkt förankrat inom forskningen men läkemedelsutvecklingen drivs främst i mindre företag. De större bolagen har missat att bedömma potentialen i området, vilket är en stor fördel för oss. Dessutom har man på senare tid också sett att mitokondrierna spelar en roll vid kroniska sjukdomar som Alzheimers och Parkinson, säger han.

Inför listbytet till
Stockholmsbörsen rekryterade Neurovive in två nya ledamöter i styrelsen. Anna Malm Bernsten som med lång erfarenhet från life science-industrin kan bidra med internationella marknads- och försäljningsfrågor och Boel Flodgren, som mellan 1992-2002 var rektor för Lunds universitet, är professor i affärsjuridik.

- Jag använder styrelsen mycket i mitt arbete och i en så liten organisation som vi är är det viktigt att det sitter kompetenta ledamöter i styrelsen, säger Mikael Brönnegård.

När börsen stängde
på onsdagseftermiddagen låg kursen på 29,80 kronor aktien.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078