23948sdkhjf

Mentornätverk ska hjälpa doktorander möta industrin

Efter närmare 25 års erfarenhet som forskare på ledande positioner gick Lars Erik Edholm från Astra Zeneca-anställd till egenföretagare. Nu är han på väg att sjösätta ett mentornätverk som ska hjälpa doktorander som vill ut i näringslivet att hitta karriärvägar efter disputationen.
Idén till satsningen fick Lars Erik Edholm när han deltog i mentorprogrammet Lund University Mentorship program for Engineering Phd students, PLUME.

Efter en tid som konsult i eget bolag bestämde han sig för att göra verklighet av sin idé, lade ner sitt företag och började jobba filantropiskt. Ett år av obetalt arbete senare har Lars Erik Edholm satt ihop en samordningsgrupp med doktorander från de medicinska, naturvetenskapliga och tekniska fakulteterna.

– Jag är jätteglad för den respons jag fått från doktoranderna och att så många är intresserade inom regionens olika life science-initiativ.

Särskilt viktigt är det att studentorganisationerna

är villiga att vidarebefordra vårt budskap så att vi kan nå så många som möjligt. I dagsläget är vi fem personer som är inblandade i startupp-fasen av programmet. Vi har redan påbörjat rekryteringen av mentorer och kommer att fortsätta allt eftersom det behövs.

Lars Erik Edholm säger sig inte ha några andra motiv till startandet av mentornätverket än att hans och andras karriärerfarenheter ska kunna hjälpa nästa generation forskare att hitta rätt i branschen om de väljer att inte fortsätta forska inom akademin.

–Jag har själv jobbat både inom akademin och inom näringslivet så jag vet att arbetssätten kan skilja sig åt ganska mycket. Därför tycker jag att det är viktigt att man redan som doktorand vet om det man jobbar med är något som kan leda till jobb utanför akademin eller inte så att man i alla fall kan göra medvetna val, kompetensen behöver helt enkelt bli mer synlig.

Samtidigt vill han understryka att det inte är fråga om att nätverket ska ”stjäla” lovande doktorander från akademin.

– Jag vill snarare peka på möjligheterna att ett forskningssamarbete med olika institutioner och industrin kan leda till att båda parter kan tjäna på att ha gemensamma doktorander.

Mentorprogrammet utgår från Lund, men har som mål att omfatta hela Öresundsregionen och ska på mentorsidan inkludera disputerade forskare med erfarenheter och kontakter från industrin, både från Sverige och andra länder.

– De som rekryteras som mentorer har mycket kontakter inom landet, men även internationellt.

Tanken är att nätverket ska smyga igång och ha inledande träffar under våren, men för att få lite höjd på arrangemangen söker nätverket nu sponsorer som kan hjälpa till med mindre

kostnader som förtäring på träffarna och lokalhyra.

– Precis som jag själv så jobbar alla inblandade gratis, men det vore ju ett minimum att till exempel kunna bjuda på förtäring i samband med mingel och möten.

Till att börja med ska satsningen fokusera på doktorandstudenter, men på sikt hoppas Lars Erik Edholm på att den kan utökas till att även inkludera post-docs.

– Jag tror att det finns ett stort behov av mentorskap även i den här gruppen så om vår inledande nätverkssatsning går bra och vi kan visa upp ett gott resultat så tror jag att det kan bli ringar på vattnet så att vi kan växa ännu mer.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063