23948sdkhjf

"Utmaningen är att sålla"

Anders Ekblom är chef för Astrazenecas Science and Technology Integration Office med ansvar för att identifiera framtida samarbeten och trender inom vetenskap och teknik. Vad ser du för trender i läkemedelsutvecklingen?
Vad ser du för trender inom läkemedelsutveckling?

- Jag tycker att vi nu på allvar börjar se effekterna av kartläggningen av genomet. Redan tidigt under till exempel Hugo-projektet pratade man mycket om den, men hittills har vi inte sett så stora konsekvenser. Men nu börjar det hända. Nu påverkar det hela den medicinska forskningen att vi kan göra genomanalyser på både patienter och friska kontroller och även på enskilda tumörvävnader till exempel. Nu börjar de data vi får fram för de här analyserna att påverka vilka läkemedel vi utvecklar, det syns ju till exempel redan i allt med tumörspecifika behandlingar. Egentligen tror jag man kan säga att det är först nu som den genetiska revolutionen sker.

Vad kräver det av företagen och forskarna?

- Framför allt gör den nya tekniken att mängden information ökar dramatiskt. Det leder i sig till ett ökat behov av människor som kan bioinformatik och statistik. De framtida utmaningarna handlar mycket om att sålla ut information och tolka den rätt och för det krävs lite annan kompetens än den som traditionellt finns på forskningsavdelningarna. Vi behöver bli bättre på att koppla ihop biologisk kunskap med matematisk, statistik, bildtolkning och så vidare. Den stora flaskhalsen just nu är att kunna tolka all den nya information vi har tillgång till.

- Samtidigt ser vi en trend mot att läkemedel utvecklas tillsammans med diagnostik. Det gör att utvecklingsprocessen blir ännu mer krävande eftersom det är två parallella utvecklingsprocesser som måste gå hand i hand. Alla steg i läkemedelsutveckling måste hänga ihop med det som krävs för att utveckla diagnostiken, och det är inte helt lätt och vi är ännu inte vana vid det.

Hur påverkas affärsmodellerna?

- Det är fortfarande ett oskrivet blad. Vi vet ännu inte om de här segementerade läkemedlen till mindre patientgrupper också innebär lägre utvecklingskostnader. Förhoppningsvis gör all ny kunskap att vi får bättre träffsäkerhet och att det krävs färre patienter under utvecklingen. Men det är fortfarande komplexa processer och vi vet ännu inte vilka data läkemedelsmyndigheterna kommer att kräva, det kommer påverka mycket.



Anders Ekblom är en av talarna på heldagsseminariet Lyckad Läkemedelsutveckling som tar plats i Stockholm den 30 maj.
Läs mer om eventet här.

En annan talare på Lyckad Läkemedelsutveckling är Christian Schneider, ordförande i CAT, kommittén för avancerade terapier inom EMA. Läs en intervju med honom här.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063