23948sdkhjf

Testar preparat mot hjärntrauma

Neurovive tar in första patienten i hjärnstudie i Köpenhamn.
Det Lundabaserade forskningsbolaget Neurovive har rekryterat den första patienten till bolagets kliniska fas IIa-studie med läkemedelskandidaten Neurostat som utvecklas som behandling av traumatisk hjärnskada. Studien är en öppen, icke-jämförande studie och det primära målet är att utvärdera farmakokinetik och säkerhet vid behandling av Neurostat. Men även effekt och olika biokemiska processers påverkan kommer att studeras sekundärt.

- Rekryteringen av den första patienten till vår fas IIa-studie för bedömning av Neurostat vid traumatisk hjärnskada utgör en betydelsefull milstolpe i Neurovives utveckling. Studien är utformad för att ge oss säkerhetsdata och doseringsinformation vid behandling av akuta hjärnskador. Denna information kommer att vara av stor betydelse för den kommande fas III-studien med syfte att utvärdera Neurostats potential att behandla traumatiska hjärnskador. Designarbetet och planeringen inför fas III-studien har redan påbörjats, säger Neurovives vd Mikael Brönnegård.



Neurostat har fått
särläkemedelsstatus för måttlig och svår skallskada i både USA och EU. Studien kommer att genomföras vid Köpenhamns universitetssjukhus och totalt ska 20 patienter rekryteras.

- Jag är glad över att få vara delaktig i utvecklingen av en efterlängtad läkemedelsbehandling för patienter med traumatisk hjärnskada, vilket är ett område med en stor medicinsk efterfrågan, säger professor Bertil Romner vid Köpenhamns universitetssjukhus och en av dem som leder studien.



Neurovive utvecklar
mitokondriebaserade läkemedelskandidater och bolagets längst sprungna kandidat är Ciclomulsion som nått klinisk fas III inom indikationen reperfusionskador i samband med hjärtinfarkt. Bolaget noterades på Stockholmsbörsen i mitten av april.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079