23948sdkhjf

Önskningar från en av Sveriges medborgare

Samhället tjänar på att investera i fungerande prevention, diagnostik och behandling och på att använda den bästa tekniken för utvärderingar.
Jag vill se ett Sverige där det alltid är patientens bästa som sätts i centrum och där det finns ett ökad fokus på att överföra forskningsresultat till patientnytta. Behovet blir allt mer akut. Ta exemplet cancer:

• Cancersjukdom, totalt sett, är den näst vanligaste dödsorsaken i Sverige med 55 dödsfall varje dag.

• Minst en av tre kommer någon gång under sin livstid att få en cancerdiagnos och nästan fyra av tio cancerfall drabbar barn eller personer i arbetsför ålder.

• År 2030 beräknas nästan dubbelt så många personer leva med en cancerdiagnos jämfört med idag, vilket medför ökade samhällskostnader på nästan 70 miljarder kronor.

Kopplingen mellan patientens bästa och nyttan av forskningsresultat är tydliga: Tack vare forskningen minskar dödligheten i cancersjukdom successivt. Sannolikheten att överleva fem år efter cancerdiagnos är idag närmare 70 procent, jämfört med 36 procent i början av 1970-talet. Idag blir också tre barn av fyra som insjuknar i en cancersjukdom botade, vilket är resultatet av intensiv medicinsk forskning inom såväl diagnostik som behandling.

Dessvärre fungerar inte kopplingen längre så bra i Sverige, det konstaterar Bengt Westerberg, ordföranden i Cancerfondens forskningsnämnd i sitt uttalande ”Gapet mellan vad vi vet om cancersjukdomarnas orsaker och mekanismer, och vad vi faktiskt åstadkommer inom sjukvården, fortsätter att öka.”

Jag vill se ett Sverige som stärker den kliniska forskningen för att svenska patienter även i framtiden ska kunna ta del av de senaste innovationerna – något som för många personer kan handla om liv eller död. Överföring handlar dock inte bara om klinisk forskning, det krävs också att vården tillämpar nya metoder, produkter och behandlingar.

Jag vill se ett Sverige där forskare och företagare lättare kan hitta och samarbeta med personer på sjukhus som är ansvariga för förbättringsarbete och vars arbetsinsats mäts på hur metoderna förbättras och kvaliteten ökar inom sjukvården och därmed är intresserade av hur patienter på ett tidigt stadium kan diagnostiseras och behandlas på ett bättre och mer kostnadseffektivt sätt. Detta krävs för att vi ska klara vårdkostnaderna i framtiden.



Jag vill se ett
Sverige som leder vägen från ett sjukvårdssystem till ett hälsovårdssystem, där förebyggande vård är lika viktigt som behandlande vård. Med vårt offentligt finansierade vårdsystem har vi stora möjligheter att kunna införa nya metoder och processer för att kunna styra över till ett nytt, mer hållbart system. Samhället tjänar på att investera i fungerande prevention, diagnostik och behandling och på att använda den bästa tekniken för utvärderingar.

Anna Nilsson Vindefjärd, generalsekreterare Forska Sverige.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062