23948sdkhjf

Lindegruppen öppnar andningsklinik

Ny andningsklinik ska ta emot och rehabilitera patienter som har behov av andningshjälp dygnet runt.
I Sköndal i södra Stockholm öppnades nyligen en helt ny andningsklinik. Remeokliniken, som drivs av AGA Linde Healthcare ska ta emot och rehabilitera patienter som har behov av andningshjälp dygnet runt. Remeoklinikens primära mål är att fungera som en avlastande funktion för intensivvården genom att ta emot patienter som uteslutande har problem med andningen.

- En intensivvårdsplats kostar landstingen 40 000-60 000 kronor per dygn och i många fall kan det vara svårt att få rehabilitering på en IVA-avdelning. Vi fokuserar på att rehabilitera patienter som är beroende av sin ventilator dygnet runt och ser framför oss att patienten stannar mellan en och två månader, säger Jan Magnusson, affärschef på AGA Linde Healthcare.

Kliniken i Sköndal inrymmer 16 vårdplatser varav fyra är fullt utrustade för intensivvård, men de flesta rummen står i nuläget tomma.

- Än så länge har vi inte hunnit ta emot så många patienter. På grund av lagen om offentlig upphandling måste all patientrekrytering gå den vägen. Men vi vann nyligen en upphandling rörande ryggmärgsskadade patienter med ventilatorbehov, så på sikt räknar vi med att fylla våra platser.

Remeokliniken har också skrivit på ett samarbetsavtal med Karolinska sjukhuset och Södermanlands läns landsting.

- Avtalen innebär bland annat att vi får hjälp med att utveckla och utvärdera vår verksamhet. Det utgör bland annat ett gott stöd i vår kvalitetskontroll.

Byggnaden, som är helt nyrenoverad invändigt, för inte alls tankarna till en vårdinrättning.

- Remeo betyder “jag vänder hem” och det är också tanken med vår klinik. Man ska kunna få rehabiliterande vård i hemlik miljö samtidigt som man förbereder sig för att åka hem. Rehabilitering betyder väldigt olika saker beroende på patient, för en del handlar det om att sakta vänja sig av med att använda ventilator dygnet runt medan det i andra fall inte går och då utbildar vi i stället patientens personliga assistenter så att de sedan kan ge vård i hemmet, säger Jan Magnusson.

När Linde köpte AGA 1999 expanderades sjukvårdsdelen. Koncernen hade sedan tidigare ett utvecklat hemsjukvårdssystem i många länder. Under 2005 startades konceptet Remeo först i Colombia och Tyskland. Efter ett tag blev det tydligt att det också behövdes kliniker där patienter kunde åka in under kortare perioder, både från hemvården och från IVA-avdelningarna på sjukhusen.

- I dag finns sex stycken Remeokliniker i Colombia med omkring 700 sjuksköterskor. Vi har även flera kliniker i Tyskland och är på väg att öppna i England, Italien, Spanien och Frankrike.

Arbetet med kliniken i Sköndal inleddes redan för två år sedan men processen drog ut på tiden.

- Flera läkare uttryckte intresse för vårt koncept och för ungefär två år sedan kom vår klinikchef Kajsa Giesecke ombord. Vi har stött på patrull några gånger under vägen, svårast var att hitta en lokal som fyllde alla våra krav. Förutom att byggnaden måste vara vårdanpassad så var det viktigt för oss att kunna skapa en hemlik miljö med närhet till naturen.

Planen är att utvecklingen ska fortsätta och att Lindegruppen ska öppna fler kliniker, både i Sverige och i andra länder.

- Vår koncern har en global strategi för expansion av Remeokliniker så det här är bara början, säger Jan Magnusson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078