23948sdkhjf

70 berörs av Nobel Biocares omorganisation

Den globala omorganisationen slår till mot Göteborgkontoret. "Diskussionerna med facket måste slutföras innan vi kan kommunicera några slutgiltiga siffror", säger bolaget.
Nobel Biocare-koncernen kommer under den närmaste 18-månadersperioden att omorganisera bolagets verksamhet i Göteborg. Totalt kommer 70 tjänster att beröras. De anställda som berörs verkar inom enheterna för forsknings och utveckling, distribution, it och juridiska frågor, men det är i dag oklart hur många tjänster som kommer att försvinna och hur många som kommer att omplaceras inom koncernen.

- Vi har inlett en dialog med det lokala fackförbundet och som det fungerar i Sverige måste diskussionerna med facket slutföras innan vi kan kommunicera några slutgiltiga siffror. Facket måste dessförinnan diskutera erbjudanden på individnivå och det tar ett tag, säger Süha Demokan, IR-ansvarig på Nobel Biocare.

Omorganisationen vid Göteborgskontoret är ett led i bolagets globala omstrukturering som påbörjades under 2012 och som hittills inneburit att 250 anställda globalt omplacerats inom koncernen och 70 tjänster försvunnit. Süha Demokan tror inte att det blir så många som 70 tjänster som försvinner i slutänden utan tror att lejonparten kommer att omplaceras eller acceptera erbjudandet om förtidspension. Men en omplacering innebär också flytt till utlandet för de antällda som vill fortsätta inom sitt verksamhetsområde.

- I Sverige har vi tillverkningsenheter i Karlskoga och Stockholm samt ett marknadskontor i Göteborg som inte berörs av den aktuella omorganisationen. De antällda kan komma att omplaceras till tillverknings- och marknadsenheterna i Sverige, men vill man stanna inom sin funktion får man räkna med att flytta utomlands.

För de som arbetar inom forskning och utveckling och vill fortsätta med det är flytt till utlandet enda alternativet om man vill vara kvar i koncernen. Süha Demokan understryker att bolaget inte skär ner inom forskning och utveckling utan snarare investerar på området. Dock vill koncernen samla kompetensen istället för att ha den utspridd på olika platser.

- Vi har i dag forskning och utveckling i Zürich, Schweiz, i USA och Kanada.

Dialogen med fackförbundet inleddes i samband med att nyheten om omorganisationen släpptes på tisdagsmorgonen.

- Diskussionen startade i god ton i dag och kommer att fortsätta imorgon. Men det är olämpligt för mig att gå ut med en uppskattning om hur lång tid detta tar, säger Süha Demokan.

Den aktuella omorganisationen beräknas kosta bolaget 6,2 miljoner euro, motsvarande 54 miljoner svenska kronor, och kommer att bokföras i andra kvartalet 2013.

Nobel Biocare är i dag ett globalt dentalimplantatsföretag som är sprungen ur professor Per-Ingvar Brånemarks forskning på dentala implantat och Matts Anderssons utveckling av proteser.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064