23948sdkhjf

Astrazenecas största samarbete med akademin

Astrazeneca och KI ska leta nya målmolekyler mot hjärt-kärlsjukdomar och metabola sjukdomar. Nu jagar de både lokaler och direktör till nya centret.
Astrazeneca har tecknat avtal med Karolinska institutet om att starta ytterligare ett forskningscenter där forskare från Astrazeneca och Karolinska institutet ska jobba ihop. Denna gången samlas forskningen kring kardiovaskulära och metabola sjukdomar. Tanken är att utöka förståelsen om nya biologiska mekanismer på forskningscentrat, som kommer att gå under namnet Karolinska Institutet/Astrazeneca Integrated Cardio Metabolic Centre, eller KI/AZ ICMC som det också kan kallas.

- En målsättning är givetvis att hitta potentiella mål för nya läkemedel och det kan handla om både småmolekyler och biologiska läkemedelssubstanser, säger Jacob Lund, presschef på Astrazeneca.

Forskningscentret kommer att knyta till sig 20-30 forskare från Astrazeneca och Karolinska institutet. Vilka forskare som kommer att ta plats på det nya forskningscentrat är ännu oklart, men troligtvis kommer Astrazenecaforskarna att komma från forskningsanläggningen i Mölndal.

- Det väl det mest troliga eftersom vi har stor expertis på kardiovaskulära och metabola sjukdomar vid vår forskningsanläggning där. Men vi vill ha de bästa forskarna hit, så rekryteringen kan bli från hela vår globala organisation, säger Jacob Lund.

Den gemensamma forskningssatsningen är samarbetsparternas fjärde i sitt slag, men det är Astrazenecas största avtal med en akademisk partner. Totalt ska bolaget investera upp till 100 miljoner dollar, motsvarande 650 miljoner svenska kronor, under en femårsperiod.

- Vi står för den största delen av kostnaderna i det här samarbetet. Och det handlar om kostnader för projekt, andra direktkostnader, lön och så vidare, säger Jacob Lund.



Nytt för detta
samarbete är också att forskarna kommer att samlas under en gemensam chef. Vem som kommer att basa över centret är ännu inte bestämt, men enligt Jacob Lund kommer direktören, som ska utses under hösten, att bli anställd på Karolinska institutet.

- Att direktören ska vara anställd av Karolinska institutet är reglerat i samarbetsavtalet, men man letar ändå brett. Vem det blir utses av en styrkommitté, säger han.

En styrkommitté, med lika många representanter från Astrazeneca och Karolinska institutet, ansvarar också för att hitta lokaler till forskningscentrat. Att lokaliseringen blir på Karolinska institutets område är bestämt, men inte på vilket av de två campusområdena.

- Man har tittat på fina lokaler i Huddinge, men än är inget helt hundra. Det finns möjligheter vid båda campusområden och här kommer troligtvis också den chef som ska utses att få tycka till, säger han.

De första forskargrupperna beräknas vara på plats vid årsskiftet och innan dess ska en chef ha tillsatts.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078