23948sdkhjf

"SP slår undan fötterna på oss"

Regeringens satsning på ett processutvecklingsinstitut i Södertälje väcker irritation i branschen. Institutet snedvrider konkurrensen och slår ut mindre aktörer, säger kritiker.
Staten har hittills satsat 100 miljoner kronor på SP Process Development, SPPD. Institutet ska ta tillvara kompetens och utrustning i Astrazenecas gamla lokaler i Södertälje. Men flera CRO- och CMO-företag är kritiska och menar att SP snedvrider konkurrensen.



Enligt Carl-Magnus Andersson
på CMO-bolaget Dupont Chemoswed är det framförallt det faktum att SP erbjuder API-tillverkning som slår mot marknaden.

- Vi ska göra ett projekt tillsammans med SP där de ska hjälpa oss att utveckla en av våra processer, och det är bra, det hjälper hela branschen framåt. Men när de samtidigt säger att de ska tillverka enligt GMP så slår de undan fötterna på oss eftersom de med sitt statliga stöd kan erbjuda det betydligt billigare än oss andra.



Chemoswed är del
av en den stora globala koncernen Dupont, men kritiken kommer också från mindre företag. Uppsalabaserade Oncotargeting grundades 2008 och har sedan dess vuxit till 20 anställda.

- En signifikant del av vår omsättning kommer från att vi hjälper företag med processutveckling. Vi hjälper till att utveckla och optimera processer från tidig fas, precis det som SPPD går in och gör nu, säger företagets vd Fredrik Lehmann.

Han anser att den förstudie som ligger till grund för SP-institutet innehåller stora felaktigheter.

- Det finns i dag CRO:er och CMO:er som hjälper utvecklande bolag hela vägen från idé till färdig produkt. Om SP hade gjort sin omvärldsanalys korrekt hade de sett att den marknaden är väldigt överetablerad.

Billig politisk poäng

För första gången sedan företaget startade ser Oncotargeting nu en nedgång i antalet offertförfrågningar inom just processutveckling, samtidigt som deras övriga affärsområden har en fortsatt tillväxt.

- Man tar en billig politisk poäng när man räddar jobb i Södertälje på det här sättet. Men konskevensen blir att andra företag som verkar på den här marknaden får skära ner, säger Fredrik Lehman.

Kartellbildning olagligt

På SPPD är man förvånad över kritiken.

- Vi har försökt att undvika att hamna i direkt konkurrens med etablerade företag, säger Magnus Larsson, vd på SPPD.

Tanken på att de ska undvika vissa områden, till exempel API-tillverkning, ställer han sig mycket frågande till.

- Man kan inte sätta sig ner med ett par aktörer och komma överens om att dela upp marknaden, det blir kartellbildning och det är olagligt, säger han.

Magnus Larsson anser också att oron för en snedvriden konkurrens är obefogad.

- Den delen av vår verksamhet som är kommersiell ska skötas på kommersiella villkor, vi får inte använda pengarna till att sänka priser eller snedvrida marknaden. Pengarna ska användas till forskning och till att starta upp verksamheten, de sponsrar inte den kommersiella delen alls.

Men Fredrik Lehman på Oncotargeting tycker det är att förenkla bilden.

- Det är ett ickeargument. Om jag fick 100 miljoner till andra forskningsprojekt som mina forskare skulle kunna ägna sig åt när vi inte är fullbelagda så skulle jag självklart ha betydligt fler anställda och kunna växa mer expansivt, säger han.

För att hjälpa svensk life science hade Fredrik Lehman hellre sätt att pengarna använts till att stötta faktiska läkemedelsutvecklingsprojekt.

- Det är där bristen finns, det finns alldeles för få läkemedelsprojekt som drivs från Sverige, bristen är inte på CRO-sidan.

Men Magnus Larsson på SP håller inte med. Han konstaterar i stället att de mött en stor efterfrågan av tjänsterna under den första tiden.

- Jag tror inte vi hade fått det gensvaret som vi fått om det inte var för att vi erbjuder något som inte funnits tidigare.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095