23948sdkhjf

Mänskligt enzym ger deppiga möss

Uttryck av enzymet CYP2C19 i hjärnan under utvecklingen leder till ångest hos möss.
Forskare vid Karolinska Institutet har visat att uttryck av enzymet CYP2C19 under hjärnans tidiga utveckling ökar risken för depression och ångestsjukdom senare i livet, i alla fall hos möss. CYP2C19 är ett mänskligt enzym som bland annat bryter ned olika substanser som påverkar hjärnan.

I den nya studien använde sig forskarna av transgena möss, som uttryckte den gen som kodar för CYP2C19.

Resultaten visade att de möss som uttryckte enzymet i hjärnan under sin embryonala utveckling fick en förminskad hippocampus, en del av hjärnan som anses spela en viktig roll vid depressioner och ångestsjukdomar. Genom fyra olika beteendetester uppvisade mössen även fler tecken på ångest och mindre stresstålighet jämfört med möss som saknade enzymet.

Nästa steg för forskarna är att undersöka hur olika versioner av CYP2C19 påverkar hjärnans utveckling hos människor. En tidigare studie på tvillingar har indikerat att personer som saknar uttryck av CYP2C19 är mindre deprimerade än andra i sitt grundtillstånd, vilket överensstämmer med resultaten från musstudien.

Forskarna hoppas att resultaten i framtiden kan leda till utvecklingen av nya behandlingar mot depression och ångestsjukdom.

Studien har publicerats i tidskriften Molecular Psychiatry.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.051