23948sdkhjf

ESS skrotar bolagsform

I samband med att Schweiz går in som finansiär av spallationskällan i Lund får ESS-ledningen i uppgift att byta organisationsform på partikelacceleratorn.
I september 2011 skrev Schweiz under avtal om att vara med och stötta uppbyggnadsfasen av neutronforskningsanläggningen ESS, European Spallation Source, som håller på att byggas upp i Lund. I somras, snart två år senare, spikades finansieringsplanerna i och med att det schweiziska parlamentet röstade igenom beslutet. Det rapporterar nyhetstjänsten Rapidus.

Schweiz blir därmed den artonde partnern i forskningsprojektet och det stora antalet finansiärer ställer nya krav på ESS-ledningen. Enligt Rapidus har medlemsländerna gett ledningen i uppgift att byta organisationsform, från att enligt ursprungsplanen sköta ESS som ett aktiebolag till att istället upprätta ett konsortium.

– Annars är det rätt krångligt när medlemsländerna ska köpa aktier i ett svenskt aktiebolag, säger ESS administrative chef Matti Tiirakari till Rapidus.

Konsortieformen, European Reserach Institute Consortium, Eric, är en organisationsform som nyligen tagits fram av EU-kommissionen för att underlätta för finansiärer att investera i europeiska multinationella forskningsanläggningar. Eric-status beviljas av EU-kommissionen och ges förutom momsbefrielser även förenklade möjligheter för forskare att flytta mellan länderna. Även Max IV ska enligt Rapidus ha siktat på att omvandlas till en Eric-organisation.



Uppbyggnaden av
ESS i Lund pågår för fullt och i dagsläget sysselsätter projektet 168 anställda. Till Rapidus berättar Matti Tiirakari att planen är att ha utökat personalstyrkan till 600-700 personer när ESS går in i den mest intensiva fasen om ett par år.

– Vi rekryterar ständigt. Just nu har vi 40-50 lediga positioner att fylla, säger han.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109