23948sdkhjf

FoU-avdrag slår snett

I september väntas regeringen presentera ett nytt skatteavdrag för FoU-kostnader. Men enligt skatteexperter och representanter i branschen är den föreslagna satsningen för klen för att ge någon effekt.
Innan sommaren lämnade finansminister Anders Borg in ett förslag till lagrådet om ett nytt skatteincitament som ska stimulera företagen att investera mer i forskning och utveckling. Förslaget innebär att företag ska kunna göra avdrag för tio procent av sina arbetsgivaravgifter för personal som arbetar inom forskning och utveckling på företaget. I slutet av juni var lagrådets beredning av remissen klar och nu räknar politikerna på om det finns plats i budgeten för att införa ett nytt FoU-avdrag. Om det finns plats kommer förslaget att presenteras i höstbudgeten som offentliggörs i september. Skatteincitamentet ska främst gagna mindre företag som regeringen anser har störst behov av skattelättnader för FoU.

- Det är en del av den entreprenöriella politik som regeringen driver och då vill man satsa på små bolag som har svårt att hitta finansiering till forskning och utveckling, säger Niklas Wykman, politiskt sakkunnig på finansdepartementet.

Regeringens förslag är ett resultat av en företagsskatteutredning som på uppdrag av regeringen görs av en företagsskattekommitté med skatteexperter, ekonomiforskare och branschprofiler. Men regeringens förslag är en bantad version av det som kommittén föreslår i sitt delbetänkande kring FoU-avdrag. För att kontrollera skatteincitamentets storlek föreslår kommittén att avdraget regleras genom ett takbelopp på 230 000 kronor per koncern och månad. Men i det omarbetade förslaget har regeringen sänkt takbeloppet till 37 500 kronor per koncern och månad. Något som gör Annika Fritsch, skatteexpert på företagarorganisationen Företagarna och en av dem som suttit med som expert i företagsskattekommittén, skeptisk till incitamentets värde.

- Jag kan inte föreställa mig att regeringen lägger fram ett lagförslag på en så låg nivå. Det skulle kosta för mycket att genomföra och inte ge någon effekt alls, säger hon.

Är inte imponerad
Inte heller Jonas Ekstrand, tillförordnad vd på branschorganisationen för life science-företag, Sweden Bio, är imponerad av förslaget.

- Det här blir en så liten grej i det stora hela, för småspelarna är varje krona värdefull men för life science-industrin i stort måste det till mer för att hjälpa företagen, säger han.

På finansdepartementet förklarar man sänkningen med hänvisning till budgetutrymmet. Regeringens förslag på FoU-avdrag beräknas kosta staten 420 miljoner kronor och är betydligt billigare än kommitténs ursprungsförslag som med det högre takbeloppet skulle innebära 1,08 miljarder kronor i förlorade skatteintäkter.

- Det är en prioriteringsfråga där regeringen valde att satsa på de mindre företagen där man vet att behovet av incitament av det här slaget är som störst, säger Niklas Wykman.

Men det är inte bara det låga takbeloppet som sätter gränser för hur många företag som kan gynnas av FoU-avdraget. Organisationen Företagarna kritiserar i ett remissvar förslaget för att utesluta många företag genom sin snäva formulering.

- Tyvärr omfattar förslaget inte innovationer utan är mycket begränsat, enligt definitionen. Samtidigt är det viktigt att stimulera företagen till mer forskning, in-novation och utveckling även om det är långsiktiga investeringar. De riktigt små företagen kan ha svårt att uppfylla definitionen och ha svårt att kvalificera sig för att få reducerade avgifter, säger Annika Fritsch.

Företagarna är också kritiska till att det bara är arbetsgivaravgifter som kan dras av och inte egenavgifter eftersom många små företag driver verksamheter i enskild firma. En annan nackdel som nämns är den strikta formuleringen för vilka anställda företagen kan göra avdrag, något som gjorts med avsikt från regeringens håll.

- Formuleringen innebär att olika stöd- och kringfunktioner, som exempelvis rent administrativa tjänster, är uteslutna, säger Johanna Mihaic, rättssakkunning på finansdepartementet.

I många små forsknings- och utvecklingsbolag består personalstyrkan av en handfull personer. Om avdraget i dessa fall även inkluderar vd:n är dock oklart.

- Det är arbetsuppgifterna och inte befattningen som är avgörande. Det beror på om vd:n kvalificerar sig enligt kraven, säger Johanna Mihaic.

Varför avdrag för forskning och utveckling blivit en så prioriterad fråga är oklart. Enligt SCB:s senaste FoU-rapport ligger Sverige i toppen vad gäller FoU-investeringer, både i internationella jämförelser och i jämförelser med OECD-länderna. Enligt Lif, branschorganisationen för forskande läkemedelsföretag, har FoU-investeringarna i den svenska läkemedelsindustrin dessutom legat stabilt de senaste åren och har till och med ökat. I Lifs FoU-enkät som släpptes innan sommaren framgår att organisationens medlemsföretag satsade 8,2 miljarder kronor på FoU under 2012, från en nivå på 7,8 miljarder kronor fem år tidigare. Dock ser man inte att ett FoU-avdrag skulle ge någon större effekt för deras medlemsbolag.

- Det är så klart viktigt att utvärdera olika skattelättnader, men FoU-avdraget i dess nuvarande form gynnar per definition mindre företag, säger Aina Törnblom på Lif, som tagit fram siffrorna för FoU-kostnader bland Lif-företagen.

Svalt intresse
Också på Sweden Bio, där företagen generellt är mindre, är intresset för avdrag på arbetsgivaravgifterna tämligen svalt. I en enkät som branschorganisationen nyligen genomförde svarade 63 procent av medlemmarna att det var mindre viktigt eller till och med oviktigt att avskaffa arbetsgivaravgifter, medan 37 procent ansåg att det skulle vara fundamentalt eller viktigt.
Men hela 89 procent ansåg att det var viktigt eller fundamentalt att göra alla investeringar på FoU avdragsgilla. Men viktigast, enligt Jonas Ekstrand, är att satsningarna samordnas.

- Ett helhetsgrepp är av större vikt än bara skatter. Nu har vi många departement som gör olika satsningar, men risken är att de blir isolerade om de inte pratar med varandra. Vi behöver ett starkt och tydligt ledarskap, det måste ligga på högsta politiska nivå, säger han.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.112