23948sdkhjf

Regeringen och industrin överens om ny prismodell

Det blir ingen referensprissättning av originalläkemedel.
Ända sedan Sofia Wallström presenterade sin utredning om pris, tillgång och service på läkemedels- och apoteksmarknaden förra hösten har diskussionen mellan industrin och regeringen pågått för fullt. I Sofia Wallströms utredning föreslogs det att Sverige skulle införa referensprissättning på alla orginalläkemedel efter fem år på marknaden. Enligt hennes beräkningar skulle ett sådant system spara statskassan två miljarder kronor per år. I utredningen pekade Sofia Wallström också på att Sverige har höga priser i jämförelse med andra länder just på äldre originalläkemedel.

Men förslaget på referensprissättning fick genast mycket kritik, särskilt från industrin, med argument om att modellen skulle bli otydlig och inte premiera innovationer.



Referensprissättning bygger
på att man gör en prislista med referensländer i Europa och sätter priset på den svenska marknaden utifrån den. Enligt förslaget skulle alla läkemedel efter fem år prissättas efter genomsnitten i referensländerna och efter tio år efter snitten i de tre länder som betalade minst för läkemedlen. I dag är det istället TLV som godkänner priset på varje läkemedel efter en hälsoekonomisk analys som beräknar hur mycket värde varje läkemedel ger samhället.

I den överenskommelse som nu skrivits under av Läkemedelsindustriföreningen och socialdepartementet, och som Dagens Nyheter rapporterade om imorse, har man istället kommit överens om att alla läkemedel som är över femton år gamla automatiskt ska sänka sitt pris med 7,5 procent. Överenskommelsen klubbas först nästa vecka i samband med höstbudgeten vilket innebär att det ännu inte finns några offentliga dokument.

Men enligt Anders Blanck , vd på Lif, kommer förslaget innebära att staten sparar 400 miljoner kronor år 2014 när överenskommelsen börja gälla. Under de kommande tre åren, fram till år 2017, säger beräkningarna att regeringen kommer spara ytterligare 400 miljoner kronor på grund av de läkemedel som under perioden övergår till att bli äldre än 15 år. Totalt sparar regeringen 800 miljoner kronor under fyra år på det här istället för de 1,8 miljarder kronor per år som en referensprissättning skulle kunnat innebära.

- Vi har ifrågasatt de beräkningar som fanns i utredningen, men framförallt har vi haft en konstruktiv diskussion med socialdepartementet om att det är viktigt att Sverige behåller systemet med värdebaserad prissättning, och att det inte går att kombinera på ett vettigt sätt med internationell referensprissättning.

För industrin innebär överenskommelsen framför allt att de nu per automatik kommer att tappa intäkter efter femton år på marknaden. I dag avgörs intäktstappet främst av konkurrens och generika.

- Det finns läkemedel, som till exempel de biologiska läkemedlen, som inte per automatik kommer att bli utbytbara, men genom den modell vi nu är överens kommer även dessa att bli föremål för prissänkningar efter 15 år, säger Anders Blanck.

I utbyte har regeringen gått med på att slopa planerna med referensprissättning.

- På det stora hela är det här en bättre lösning än den som fanns i utredningsförslaget. Vi får en förutsägbarhet i systemet, och vi har en överenskommelse som också betonar värdet av den forskande läkemedelsbranschen, säger Anders Blanck.

Överenskommelsen är skriven på fyra år med en uppföljning varje år.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094