23948sdkhjf

"Utmaningen är att hitta finansiering"

Vid nedläggningen i Södertälje lämnade Astrazeneca kvar ett antal forskningsprojekt. Tre av dem ska Northern Light Pharmaceuticals ta över.
Än så länge finns Nordic Light Pharmaceuticals bara på papperet. Men förhoppningen är att snart flytta in i labbet och vidareutveckla tre av de forskningsprojekt som Astrazeneca lämnade efter sig vid nedläggningen i Södertälje.

– En av oss i företaget var projektledare för två av projekten och tillsammans har vi mycket kunskap om dem och såg stora möjligheter i att ta oss an dem, säger Achim Orzechowski, vd för Northern Light Pharmaceuticals.

Det projekt som kommit längst är ett smärtpreparat för behandling av bukspottskörtelcancer, och där tror Achim Orzechowsk att man kan ha ett läkemedel på marknaden inom sex till sju år.

– Vår stora utmaning är att hitta finansiering. Totalt behöver vi 100 miljoner kronor, men där är vi inte än. Våra avgångsvederlag från Astrazeneca tar slut vid årsskiftet och om vi då inte har väldigt starka indikationer på att vi får in kapital kommer det att bli svårt att fortsätta, säger Achim Orzechowski.

I Lund hade CRO-bolagen Red Glead Discovery och Truly Translational båda tankar på att driva egna utvecklinsgprojekt när bolagen startade 2011 efter Astrazenecas nedläggning. Men just svårigheten att hitta kapital fick dem att avstå.

– Egna utvecklingsprojekt kräver mycket pengar och man måste få in någon typ av riskkapital. Man måste också vara beredd att leverera resultat på kort sikt och att det är någon annan som styr verksamheten. Det är svårt att jobba långsiktigt under sådana förhållanden, säger Karin von Wachenfeld, vd för Truly Translational.

Hon får medhåll från Johan Evenäs, vd för Red Glead Discovery, som berättar att de i stället har valt att driva bolaget på ett annat sätt.

– Vi har inte sökt några externa pengar från riskkapitalister utan driver bolaget genom att titta på hur vi med små medel kan skapa stora värden, säger han.

Förra hösten inledde dock bolaget ett samarbete med forskningsbolaget Saromics i Lund där man letar epigenetiska måltavlor för nya läkemedel, och sedan i början av året har man ytterligare två samarbetsprojekt i vilka man utvecklar nya substanser. Planen är att driva dem till en viss nivå och sedan sälja dem.

– Förutom att det är roligt att driva egna utvecklingsprojekt är det viktigt för att kunna ha en skalbarhet i företaget. Det är betydligt svårare om man är ett renodlat tjänsteföretag, säger Johan Evenäs.

Framtidens läkemedel kommer med största sannolikhet inte att ha sitt ursprung i Big Pharma utan utvecklas på mindre biotech-bolag. Men för att detta ska bli möjligt ser samtliga intervjuade att förutsättningarna förändras.

– Om man vill behålla forskningen i Sverige och inte bara tjänstebolag måste man se till att det finns finansiering, säger Achim Orzechowski.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062