23948sdkhjf

"Jo, väljarna bryr sig om medicinsk forskning och innovation!"

Anna Nilsson Vindefjärd, generalsekreterare Forska Sverige, tycker att det är dags att partierna visar vad de har för planer för forskning och företagande inom hälsa och medicin.
Det är mindre än ett år kvar till val och våra politiska partier sitter som bäst och filar på sina valmanifest. De uttalanden vi hittills hört via Almedalstal och sommartal visar att det återstår en del arbete med att klargöra partiernas visioner och förslag.

Jo, väljarna bryr sig om medicinsk forskning och innovation!
Eftersom jag till vardags möts av kommentaren "forskning är ingen valfråga" beslöt vi att inkludera en fråga för att undersöka påståendet i Forska Sveriges årliga Sifoundersökning. Resultatet visar att partiernas politik när det gäller medicinsk forskning för hälsa har stor eller ganska stor betydelse för fyra av tio i deras val av parti i kommande riksdagsval. Det är mycket.
Samtidigt har väljarna ingen aning om vad de politiska partierna tycker eller ämnar göra! Endast en procent av de tillfrågade känner till partiernas politik i frågan.

En orsak till att partierna inte prioriterat att lyfta forskningsfrågan är att politikerna inte har trott att väljarna bryr sig om forskning, enligt en Demoskopmätning, beställd av Svenskt Näringsliv. En annan orsak är givetvis att uppdelningen mellan forskning, näringsliv och vård såväl i riksdagens utskott, som på departementen, försvårar för politikerna att bejaka korsbefruktningen mellan områdena och begränsar deras målbild för hur Sverige kan stärka ekosystemet inom medicinsk forskning, innovation och vård. Några exempel:
Arbetstillfällen är en av toppfrågorna inför valet, men kopplas tyvärr alltför sällan ihop med förutsättningarna för företag att expandera i Sverige. Inom life science är det en fråga som hänger tätt ihop med vårdens roll som offentlig marknad och därmed något som politiker i högsta grad kan påverka.
När hälsa och vård diskuteras inom politiken tenderar det att stanna vid tillgänglighet eller ägandeformer. För de flesta väljare får vi nog anta att det är resultatet av vården som är mest relevant, det vill säga tillgången till bästa möjliga hälsa.

Om forskningsfrågan kommer upp är det mest för att konstatera att det är viktigt, som om den vore en isolerad verksamhet. Längre sträcker sig sällan uttalandena.

Samtidigt ser vi att väljarna har god förståelse för de olika sätt som medicinsk forskning bidrar till hälsa och välstånd i samhället. I Forska Sveriges opinionsundersökning utförd av Sifo fick de nio av tio som svarat ja på frågan om det är viktigt att Sverige är världsledande inom medicinsk forskning den öppna följdfrågan: Varför är det viktigt? Nästan 90 procent valde att med egna ord beskriva detta och lyfte fram kopplingen till arbetstillfällen, kvalitet i vården, exportintäkter, konkurrenskraft, kompetens, utbildning, trygghet, hälsa och välfärd i stort. Ett av svaren från de tillfrågade: "Det gynnar oss själva!" räcker för att förstå att forskningsfrågan inte borde behandlas som en ickefråga av partierna.

Att partierna inte är tydligare med var de står när det gäller satsningar på medicinsk forskning och innovation är nedslående, men bör också ses som ett gyllene tillfälle för något parti att driva frågan. Många svenskar ser medicinsk forskning och dess tillämpning som en välfärds- och framtidsfråga för Sverige. Det parti som tydliggör sina ambitioner inom det området har mycket att vinna inför valet!

Anna Nilsson Vindefjärd
Generalsekreterare på Forska Sverige och krönikör i Life Science Sweden
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063