23948sdkhjf

Snabbare effekt med ny form

En matberedare, hårt arbete och en smula tur - så lyckades Fredrik Hubinette ta fram en ny form för läkemedelsleverans via munslemhinnan. Just nu pågår djurstudier med ett av big pharma-bolagen och förhoppningen är att få fler att nappa på idén.
Företaget FFT Medical grundades för tre år sedan och har i dag fyra anställda. Men det hela började redan för tio år sedan i Fredrik Hubinettes kök. Under sin tid som marknadschef på ett bioteknikföretag arbetade Fredrik med forskningsdiagnostik, och fick ibland testa företagets olika produkter. Bland testerna ingick sublinguala tabletter, det vill säga tabletter som läggs under tungan och tas upp av munslemhinnan. Men Fredrik gillade inte smeten som blev när tabletterna löstes upp och började fundera på alternativa beredningsformer. En av dem var en film som snabbt kunde lösas upp i munnen och Fredrik trodde så mycket på idén att han bestämde han sig för att försöka utveckla den på egen hand. De kommande månaderna ockuperade han därför köket i villan i Uppsala och testade och blandade olika varianter av sockerarter, polysackarider, i familjens matberedare för att försöka hitta en sammansättning med de rätta egenskaperna.

- Den skulle vara löslig i kallt vatten, stabil i ett brett pH-spann, kompatibel med både polära och opolära substanser, samt fastna på munslemhinnan säger Fredrik Hubinette.

Efter ett år av hårt arbete och en hel del tur hittade han rätt. Det var en polysackarid från stammen på växten brunalg, alginat, som bland annat växer utanför Norges kust, som hade de egenskaper Fredrik sökte.

- Jag prövade mig igenom minst 500 olika polymerer och hade mängder av påsar med olika varianter av alginat och andra polysackarider i garaget. Till slut tyckte min fru att det räckte.

Alginat är ingen ny produkt utan ett väldokumenterat ämne som bland annat används som förtjockningsmedel i livsmedelsindustrin och vid tillverkning av tabletter inom läkemedelsindustrin. FFT Medical använder den i stället för att göra en tunn film, 0,07 millimeter tjock, som fungerar som bärare av aktiva läkemedelssubstanser. Till en början har man riktat in sig på generiska substanser och det man har kommit längst med är en film med nikotin för rökavvänjning. Efter en fas III-studie med 40 personer på Sankt Görans sjukhus i Stockholm där man studerade biotillgänglighet ska man inom det närmaste halvåret sälja mukosafilmen för rökavvänjning på den brittiska marknaden. På längre sikt är dock målet att knyta samarbeten med något eller några läkemedelsbolag.

- Just nu har vi en djurstudie inom ett stort terapiområde tillsammans med ett av de stora big pharma-bolagen och förhoppningsvis kan vi berätta mer om det under hösten. Vi försöker hitta projekt där vi kan få betalt och har ett antal projekt i startgroparna, säger Fredrik Hubinette.

Filmen, som benämns Oral trans mucosal film, OMTF, utvecklas numera i samarbete med APL. Där ser man en stor potential i den nya beredningsformen med möjligheter både för generiska substanser och nya molekyler.

- Det finns många styrkor med filmen. En stor fördel är att den aktiva substansen kan tas upp i munslemhinnan vilket både ger en hög biotillgänglighet och ett snabbt tillslag, säger Michael Brobjer, marknadschef på APL.

De sex kvadratcentimeter stora filmbitarna, med rätt dos läkemedel, läggs i munnen mot slemhinnan i kinden eller mellan kinden och tandköttet, där de klistras fast. Efter en till tre minuter är filmen upplöst och den aktiva substansen har tagits upp av munslemhinnan.

- Det är en stor fördel i bland annat akutmedicin. Där skulle filmen kunna ersätta exempelvis adrenalininjektioner, säger Fredrik Hubinette.

Förutom inom akutvård skulle mukosafilmen kunna användas för administrering av läkemedel till barn och äldre som kan ha svårt att svälja andra typer av läkemedel. Andra tänkbara användningsområden är vid behandling av migrän och allergisk chock där man vill ha en snabb effekt, och som ersättning till läkemedel som inte kan tas via munnen på grund av kemiska egenskaper. Ytterligare en fördel, enligt Fredrik Hubinette, är att det är lätt att dosera läkemedel med mukosafilmen.

- När du ska dela en tablett i mindre bitar går den oftast sönder och det är svårt att veta hur exakt dosen blir. Med filmen är det ganska lätt att hitta en dosering per ytenhet, vilket gör att man enkelt kan anpassa dosen genom att klippa isär filmen och bara ta halva, eller en ännu mindre bit.

Men att leverera läkemedel med filmer som löser upp sig i kontakt med saliv är i sig inget nytt. De flesta av de större läkemedelsbolagen har försökt att ta fram produkter för ändamålet. Hittills har dock ingen lyckats göra en kommersiellt framgångsrik mukosafilm av den enkla anledningen att man inte har hittat rätt material att tillverka den av. Det största problemet är att befintliga produkter är pH-känsliga och kan därför inte användas för alla läkemedel. Att Fredrik Hubinette lyckades med konststycket att i sitt kök ta fram ett material som de stora bolagen misslyckats med förklarar han med envishet.

- Jag har prövat mig igenom många polymerer och varit enträgen, läst på och frågat. Mycket kan jag tacka internet för, utan det hade det varit svårt att komma dit vi är i dag. Sedan måste man ha lite tur också, säger han.

Det snabba tillslaget, som är alginatfilmens styrka, kan dock ha sina nackdelar. Ett snabbt tillslag kräver lägre dos av läkemedlet, vilket i sin tur innebär att läkemedlet har en kortare halveringstid och går ur kroppen snabbare.

- En lösning är att ta en första dos med filmen för snabb effekt och sedan förlänga effekten med tabletter, säger Michael Brobjer.

Det finns också en begränsning i hur mycket läkemedel som kan laddas in i filmen, och vissa stora molekyler passar den inte lika bra. Ett tänkbart användningsområde som både Michael Brobjer och Fredrik Hubinette tror mycket på är att använda filmen för vaccinationer i tredje världen.

- Genom att ge vacciner med filmen skulle man undvika injektioner och därmed minska infektionsrisken. Men de traditionella vaccinerna är ganska rufft designade med stora molekyler så i sådana fall skulle man behöva ta fram rekombinanta substanser som kan få plats i matrixen, säger Michael Brobjer.

Samarbetet med APL innebär att FFT Medical får hjälp att vidareutveckla mukosafilmen och att hitta samarbeten med andra bolag som är intresserade av beredningsformen.

Enligt Michael Brobjer kan den första produkten för generiska substanser finnas på marknaden inom två år.

- Det finns flera företag som är intresserade och som vi har pågående diskussioner med. På sikt har detta en jättepotential, säger han.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063