23948sdkhjf

"Almedalen är en barometer på debatten om sjukvård och innovation"

Anders Blanck, vd för Lif, påpekar att sjukvården inte verkar få en framträdande plats i valrörelsen. Men samtidigt ser han en positiv trend. Ordet innovation har gått från att vara ett buzzword till att bli ett konkret verktyg för hur sjukvården ska delta i utvecklingen.
Almedalsveckan i Visby i juli är numera årets kanske viktigaste mötesplats för diskussion och debatt, inte minst kring hälso- och sjukvården. Liksom tidigare år gav årets upplaga en tydlig fingervisning om debattläget när det gäller såväl sjukvård som forskning och innovation.

Almedalen är ju i huvudsak ett forum för de politiska partierna. Men jag kan notera att det finns en påfallande brist på livaktig politisk debatt om hälso- och sjukvården. Egendomligt nog tycks det råda mer eller mindre konsensus kring sjukvårdsfrågorna, och det är mycket svårt att hitta tydligt partiskiljande frågor. Det är negativt: Om alla tycker lika, eller bara letar efter saker man redan är överens om, riskerar vi att inte få den hälsosamma debatt som för utvecklingen framåt. Tyvärr ser det därför ut som om sjukvården inte kommer att få en framträdande plats i nästa års valrörelse, i alla fall inte frågor om sjukvårdens innehåll och kvalitet. En eventuell debatt kommer sannolikt att fastna i frågor om ägande- och driftsformerna, men det är inte huvudfrågan för hur vi ska få en bättre sjukvård.

En positiv utveckling är att patientorganisationer och handikappförbund i allt större utsträckning deltar med egna seminarier och aktiviteter i Almedalen. Det bidrar till en debatt som drivs underifrån - från dem med egna vårdbehov och verklig erfarenhet från vården. Det är också värt att notera att två av de livligaste diskuterade ämnena i år var patientmakt och patienträttigheter, samt hur den svenska vården ska bli mer jämlik. Det är dags att de frågorna nu tas på verkligt allvar.

Det är tydligt att frågan om hur vi ska få en mer innovationsinriktad och innovationsdriven hälso- och sjukvård nu står högre på agendan än någonsin. Tidigare diskussioner har mest handlat om huruvida svensk hälso- och sjukvård är innovativ eller inte, men nu verkar fokus ha flyttats till hur vi faktiskt kan få igång en riktig verkstad för att öka innovationskraften. Det är ett gott tecken. Ordet innovation är inte längre bara ett buzzword, ett till intet förpliktande positivt värdeord som man svänger sig med, utan handlar allt tydligare om hur sjukvården kan och bör delta i utvecklingen. Många menar att vi behöver en tydligare och skarpare nationell strategi för detta som måste baseras på att sjukvården tillsammans med life science-företagen fungerar som en motor för innovationssystemet.

Vi i den forskande läkemedelsindustrin drar mer än gärna vårt strå till stacken för att en sådan strategi ska bli verklighet. Nu får vi se om även övriga menar allvar.

Anders Blanck, vd på Lif.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062