23948sdkhjf

TLV vill fortsätta mäta hälsoekonomi för medtech

TLV föreslår i sin slutrapport till regeringen att de får ett permanent uppdrag att göra hälsoekonomiska analyser av medicinteknik.
Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, har i ett pilotprojekt sedan april 2012 testat att utvärdera hälsoekonomin hos ett par medicintekniska produkter. Projektet initierades av regeringen och TLV ska lämna en slutrapport om projektet den sista oktober, men de har redan nu publicerat ett utkast på sin hemsida. TLV:s slutsats är att pilotprojektet bör göras permanent.

- Vi har sett att det här arbetet behöver göras. I dag finns ingen samordning mellan olika landsting. Vissa har kommit långt och gör egna utvärderingar, andra utgår enbart från pris vid upphandlingarna. Det blir en ojämlik vård i landet och även svårt för nya innovationer att komma in i vården, säger Malin Blixt, projektledare på TLV.

I dag utvärderar TLV bara läkemedel och förbrukningsartiklar som företagen vill ska ingå i förmånssystemet och det är företagen som initerar utvärderingarna genom att lämna in en ansökan. I det förslag som TLV tagit fram för medicintekniska produkter ska systemet bli mer öppet. Landsting, patienter och företag ska alla kunna lämna förslag till TLV på vilka produkter som bör utvärderas. TLV väljer sedan vilka produkter de ska gå vidare med. För att göra urvalet ska de använda sju urvalskriterier, bland annat sjukdomens svårighetsgrad och epidemiologi.

- Vi har till exempel i utvärderat hemblodtrycksmätning, och där har inget företag varit inblandat i utvärderingen. Vi tycker det är viktigt att alla olika intressenter har möjlighet att påverka vilka tekniker som ska utvärderas, säger Malin Blixt.

TLV:s slutsatser ska sedan användas som rekommendationer till landsting och kommuner som upphandlar produkterna. Rekommendationerna presenteras på en skala, där 1-3 är olika starka köprekommendationer. Till det kommer omdömena "icke göra" som är en avrådan från köp och "FoU" som är innebär att det ännu inte finns tillräckligt med underlag och att produkten endast bör användas i kliniska studier.

Tanken är samtidigt att TLV ska kunna ge rekommendationer även för produkter där det inte finns så mycket underlag.

- Det saknas ofta ordentligt underlag men landstingen tvingas ändå ta beslut. Det gör att besluten blir väldigt olika. Vi vill åtminstone komma med ett samlat omdöme baserat på den information som finns, säger Malin Blixt.

Om regeringen ger TLV i uppdrag att fortsätta med utvärderingen kommer det att kosta runt tio miljoner kronor per år, och då räknar TLV med att kunna utvärdera en handfull produkter per år.

- Det här området är egentligen hur stort som helst, men det här skulle i alla fall vara en början, säger Malin Blixt.

Alla som vill kan lämna synpunkter på TLV:s slutrapport till och med 27 september. Den sista oktober lämnar de över slutrapporten till regeringen. Men redan i höstbudgeten kommer det att framgå om regeringen avsätter extra resurser till TLV för att fortsätta med verksamheten.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11