23948sdkhjf

Strokeforskare får EU-pengar

Forskare från Karolinska institutet och det svenska bolaget Affibody deltar i forskningsprojekt för utveckling av en ny behandling av stroke.
Forskningskonsortiet Counterstroke får sex miljoner euro, motsvarande 52 miljoner svenska kronor, i finansiering från EU genom forskningsfinansieringsprogrammet FP7. I konsortiet deltar forskargrupper från olika europeiska länder, både från företag och forskningsinstitutioner. Målet i forskningsprojektet är att forskargrupperna tillsammans ska identifiera och utveckla molekyler mot det inflammatoriska proteinet HMGB1 som spelar en viktig roll vid flera sjukdomstillstånd, bland annat stroke.

Från Sverige deltar det svenska forskningsbolaget Affibody samt forskare från Karolinska institutet.

- Den huvudsakliga framgångsfaktorn för detta spännande projekt är den laguppställning av specialister vi satt samman. Vi har expertis inom den grundläggande biologin hos HMGB1 och dess roll vid stroke. Därutöver ingår partners inom industrin som kan driva läkemedelsutveckling samt läkare med fokus på att förbättra strokevården för patienterna, säger Helena Erlandsson-Harris, koordinator för Counterstroke och verksam som forskare vid Centrum för molekylär medicin, CMM, och institutionen för medicin, Solna vid Karolinska Institutet, i ett pressmeddelande.

Syftet med forskningssatsningen är att utgå från specifika Affibody-molekyler som kan blockera HMGB1.

- Det är en ära att få vara en del av samarbetet i Counterstroke och vi är djupt imponerade av den kunskap och kapacitet våra samarbetspartners besitter. Det är ett privilegium att få vara med och bidra med medicinska upptäckter och utvecklingskompetens i detta prestigefulla projekt, säger David Bejker, vd på Affibody, oi pressmeddelandet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078