23948sdkhjf

En livlina för svensk life science

DEBATT: I en allt mer global värld ställs högre krav på forskningsmiljöer och förutsättningarna för forskare att utvecklas. Bästa receptet är att Danmark och Sverige samarbetar för att konkurrera med de bästa i världen, menar artikelförfattarna.
Nedläggningen av Astrazeneca i Lund och sedermera Södertälje spred chockvågor genom det svenska näringslivet. 25 procent av den svenska läkemedelsutvecklingen skulle försvinna, tillsammans med över 2 000 jobb och forskningsinvesteringar på 1,5 miljarder årligen. Trots att konsekvenserna av Astrazenecas nedläggningar har varit omfattande, är life science fortfarande viktig för den svenska ekonomin. Utöver exportintäkter och arbetstillfällen bidrar life science-industrin till bättre hälsa hos befolkningen och därmed minskade kostnader för hälso-och sjukvård.

Den svenska life science-industrin står inför stora utmaningar. När företag inom life science-sektorn beslutar var man skall expandera är två faktorer avgörande; marknadens storlek och tillgången på talang. Länder med hög tillväxt och stor befolkning är följaktligen alltid attraktiva, men tillgången på talang är en lika viktig faktor. Av just denna anledning har Astrazeneca ersatt mer än 1 000 forskare i Södertälje med en liten grupp på 50 anställda i Boston. Gruppen har till uppgift att skapa externa forskningssamarbeten med de bästa forskargrupperna världen över.

På det här sättet minskar läkemedelsföretagen sina interna kostnader samtidigt som de förvärvar kunskap och produktidéer från både universitet och mindre bioteknikföretag. Tidigare var forskning, utveckling och tillverkning av läkemedel samlad i en organisation på en och samma geografiska plats men i dag är denna process global och fragmenterad. Samtidigt utmanas historiskt starka regioner som USA och Europa av stora asiatiska satsningar på forskning och innovation.

Vår utmaning är att göra det så attraktivt som möjligt för de bästa talangerna att studera, forska och arbeta i Sverige och Danmark. För att uppnå detta måste vi förbättra forskningsmiljöerna både på universiteten och i de små och medelstora företagen så att de kan konkurrera med de bästa i världen. Om vi lyckas kommer det att vara attraktivt för globala företag att placera aktiviteter och därmed arbetstillfällen i både Sverige och Danmark.

Det är denna verklighet som vi nu står inför. Den goda nyheten är att det finns en livlina för den svenska life science-industrin. Sverige och Danmark sitter nämligen på ett starkt trumfkort om vi stärker life science samarbetet mellan våra länder.

Stockholm har länge varit ett naturligt centrum för life science i Sverige, men efter turerna kring Astrazeneca har denna givna position rubbats, vilket skapar nya möjligheter för att titta mot Lund/Malmö och Öresundsregionen i form av Medicon Valley.

I både Skåne och Själland finns redan utbildnings- och forskningsmiljöer som kan jämföra sig med de bästa i världen. På den danska sidan finns en stark industri med stora läkemedelsbolag som Novo Nordisk, Lundbeck och LEO Pharma. Universiteten i regionen har forskargrupper som håller hög internationell standard. Nyetablerade forskningscentra med fokus på bland annat proteiner, metabolism och stamcellsforskning på den danska sidan och de nya anläggningarna Max IV och ESS på den svenska, har redan - och kommer i allt högre grad - bidra till att locka några av världens bästa forskare till regionen.

I regionen finns också fem forskningsområden med potential att bli världsledande, enligt en rapport från Boston Consulting Group. Dessa områden är systembiologi, strukturbiologi, immunbiologi, independent living och drug delivery.

Med det så kallade Beacon-projektet, ett EU-projekt som drivs av Medicon Valley Alliance tillsammans med bland annat Region Skåne och Invest in Skåne, är målet att skapa ytterligare synergier mellan forskare i Danmark och Sverige inom dessa områden genom formella samarbeten i kombination med massiva forskningsinvesteringar. Dessa Beacons kommer att använda nya samarbetsplattformar och skapa förutsättningar för att attrahera och vidareutveckla de bästa forskningstalangerna i världen.

Universiteten och den privata sektorn i Medicon Valley har redan visat att vi vill samarbeta över Öresund i syfte att säkerställa vår framtida konkurrenskraft inom life science. Danmark och Sverige bör arbeta tillsammans för att skapa dessa internationella forskningsmiljöer - inte bara i Medicon Valley utan också på nationell nivå. Tillsammans kan vi göra life science-sektorn till en motor för tillväxt som gynnar sysselsättningen och ekonomin i både Sverige och Danmark. Låt oss se till att använda denna livlina for svensk life science.

Stig Jørgensen, vd, Medicon Valley Alliance.

Pia Kinhult, Regionsstyrelsens ordförande, Region Skåne.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062